Vendéglátóhely.hu

Egészségturisztikai iroda alakul

Hírszerkesztő , 2008. február 26. 23:10

Előkészítés alatt áll egy egészségturizmus iroda felállítása egyelőre a Magyar Turizmus Zrt.-n belül, de amely később önálló ügynökséggé alakulna - mondta Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) turisztikai szakállamtitkára kedden az Országgyűlés idegenforgalmi bizottság ülésén Budapesten.

[MTI] Az iroda 3, maximum 4 fős lenne. Az elképzelések szerint nem csupán marketing, hanem később a termékfejlesztés, a kutatás, a beruházások megvalósulásának figyelemmel kísérése és a lehetőségek felkutatása is a feladata lenne. Az iroda létrehozásáról és a részletekről azonban még nincs végleges döntés - mondta a szakállamtitkár.

A bizottság tagjai jó kezdeményezésnek nevezték az iroda felállítását. Bánki Erik, a testület fideszes elnöke emlékeztetett arra, hogy 1998-2002 között működött egy ehhez hasonló iroda az MT Zrt.-n belül.
Kovács Miklós beszámolt arról, hogy Magyarország versenytársaival összehasonlítva a középmezőnyben helyezkedik el a külföldi vendégforgalom 2007-es növekedése alapján.
Tavaly a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken összesen 7 millió 370 ezer vendéget fogadtak, akik csaknem 19,9 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon. Ez mintegy 207 ezer vendégéjszakával meghaladta a 2006-os év számait.
A szakállamtitkár hozzátette: Magyarország ebben az összehasonlításban megelőzte Csehországot és Szlovákiát.

"Jó évet zárt a magyar turizmus tavaly, még akkor is, ha nem minden szegmenséről lehet ezt elmondani" - jegyezte meg. Az bizottsági tagok felvetéseire reagálva a szakállamtitkár azt mondta, hogy valóban "tendenciaszerű" a német beutazó forgalom csökkenése. Szerinte ezt fontos elemezni.
Az ÖTM előterjesztése szerint tavaly a német turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 8 százalékkal esett vissza a 2006-os eredményhez képest.
Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) vezérigazgatója azt mondta: kiemelten kezelik ezt a piacot a brithez, az oroszhoz és az izraelihez hasonlóan. Ennek köszönhetően a német beutazó forgalom csökkenése lelassult.

Az ÖTM prognózisa szerint az idén sikerül elérni a 21 millió vendégéjszaka számot.
Az ellenzéki képviselők azt kérték a szakállamtitkártól, készítsenek egy olyan kimutatást, amelyből kiderül, hogy az üdülési csekk mekkora forgalmat generál, és mekkora terhet jelent a költségvetésnek. Várják azt a dokumentumot is, amelyben felsorolják, 1998 és 2007 között mekkora volt az MT Zrt. költségvetése, és azt hogyan használta fel.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »