Vendéglátóhely.hu

Egészségügy - évente többszáz francia veszi igénybe a magyarországi fogturizmust

Hírszerkesztő , 2008. február 26. 23:18

A francia árak feléért európai színvonalú fogászati kezelésben részesül évente az a többszáz francia, aki kulturális programokkal egybekötött turistaút keretében Budapesten csináltatja meg a fogait, derül ki a France Info francia hírrádióban kedden többször sugárzott riportból.

[MTI ] A France Info kommentárja szerint az egészségügyet is érintő globalizmus legjellegzetesebb példája a magyarországi fogturizmus.
Francia fogászati utazási irodák interneten hirdetik magyar fogorvosok szolgáltatásait, és a kért kezelésekről előre árajánlatot küldenek, amelyek átlagosan 50-60 százalékkal olcsóbbnak bizonyulnak a párizsi tarifákhoz képest.

A magyar szolgáltatók kínálta csomagban a repülőjegy és a szálloda is benne van. Igény szerint színházba vagy operába is foglalnak jegyet a klinikák, valamint sofőrrel ellátott gépkocsi áll a francia páciensek rendelkezésére. Az olcsó fogászati kezeléssel kombinált budapesti városnézés és pihenés évente többszáz franciát vonz Magyarországra.
Nicolas Pineau, az Eurodentair nevű magyarországi fogturizmussal foglalkozó utazási iroda vezetője a rádióban elmondta: míg Franciaországban két korona körülbelül 1200 euróba (310 ezer forintba) kerül, addig annak ára Magyarországon 600 euró (155 ezer forint). Ehhez jön a körülbelül 150 eurós (39 ezer forintos) repülőjegy egy fapados légitársasággal és a 350 eurós (90 ezer forintos) hotelszámla egy hétre.

Egyhetes, fogászati kezeléssel kombinált budapesti kikapcsolódás így összesen 1000 euróba (258 ezer forintba) kerül, amely így is 200 euróval (52 ezer forinttal) olcsóbb, mint két francia korona. Az árkülönbséget a franciaországinál kétszer-háromszor alacsonyabb magyar fizetésekkel és a négyszer-ötször alacsonyabb szállásköltséggel magyarázta az utazási iroda vezetője. Szerinte a fizetések után kevesebb járulékot kell a munkáltatóknak befizetniük Magyarországon, mint Franciaországban.

A rádió helyszíni tudósítása szerint a budapesti fogászati rendelők bármely francia, angol vagy német rendelővel felveszik a versenyt, a fogorvosok többsége pedig többdiplomás és több idegen nyelven is beszél, sokan közülük külföldön is tanultak. A rendelők - melynek tulajdonosai büszkén vezetik körbe a betegeket - német, svájci vagy svéd műszereket használnak. A vendégkönyvekbe beírt idegen nyelvű köszönetek pedig a páciensek elégedettségét tükrözik.

A budapesti kezelési költségek 70 százalékát a francia szabályozásnak megfelelően a francia társadalombiztosítás visszatéríti a betegeknek. A fennmaradó önrészt vagy a páciensek kiegészítő magánbiztosítói vagy pedig a betegek zsebből fedezik.
A budapesti klinikák javára szól az is, hogy kezelésektől függően 3-10 évre teljes körű garanciát vállalnak. Vagyis, ha egy betegnek egy elrontott kezelés miatt vissza kell térnie Magyarországra, a klinika vállalja a repülőjegy, a szállás és természetesen az újabb kezelések költségeit.
Pierre Lansade, a francia fogorvosi kamara főtitkára szerint a budapesti kezelésekkel a legnagyobb kockázat az orvos és páciense közti több mint ezer kilométeres távolság, hiszen előfordulhat, hogy Budapesten elrontott beavatkozások következményeivel keresnek fel francia fogorvosi rendelőket.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »