Vendéglátóhely.hu

Elérhetőek a Leader források

Hírszerkesztő , 2008. október 16. 12:05

Szerdától pályázhatóak az Európai Unió Leader programjában Magyarország számára rendelkezésre álló források - jelentette be Egerben a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület elnöke.

[MTI] Molnár Katalin elmondta: ennek keretében 220 milliárd forintot használhatnak fel a kistelepülések, egyebek közt a település épített környezetének rehabilitációjára, a helyi kisvállalkozások fejlesztésére, illetve turizmusfejlesztésre.

Hozzátette, hogy turizmusfejlesztésre 100 ezer és 200 ezer euró közötti összeget költhetnek a kistelepüléseken.

Az elnök elmondta, hogy a települések, helyi egyesületek és kisvállalkozások november 30-ig nyújthatják be elképzeléseiket a helyi Leader akciócsoportokhoz.

Az ország 96 Leader közössége saját fejlesztési stratégiát alakíthat ki; ugyanakkor a mostani megbeszélésnek is az volt a legfőbb célja, hogy a helyi elképzelések szervesen kapcsolódjanak a regionális operatív programokhoz.

Ez utóbbi kapcsán Nagy Imre, az Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakban 60 milliárd forint használható fel az Észak-magyarországi Regionális Operatív Programból (ROP) a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyéket összefogó régióban turizmusfejlesztésre.

Ugyanakkor vannak olyan célok, amelyek csak a ROP-ból és vannak olyanok, amelyek csupán a Leader programon keresztül finanszírozhatóak. Vagyis közösen kívánnak segítséget nyújtani a pályázóknak annak eldöntéséhez, hogy hová nyújtsák be fejlesztési elképzeléseiket - mondta Nagy Imre.

Azt is közölte, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Agora Programban 9 megyei jogú város, Szekszárd, Békéscsaba, Szolnok, Tatabánya, Kaposvár, Szombathely, Hódmezővásárhely, Eger és Nyíregyháza nyertek 1 milliárd és 1,75 milliárd forint közötti forrásokat többfunkciós közművelődési intézmények létrehozására.

A teljes rendelkezésre álló keret egyébként 14,6 milliárd forint.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »