Vendéglátóhely.hu

Épületfestés és kékestetői séta az autizmus világnapján

Hírszerkesztő , 2012. március 29. 12:33

Rendezvénysorozatot szervez március 31-én és április elsején Mátraházán és Gyöngyösön az Autista Segítő Központ a Light It Up Blue - Ragyogjon Kékben világkampányhoz kapcsolódva, az autizmus világnapja alkalmából.

Az Autisták Országos Szövetségének magyarországi eseménysorozatához csatlakozva a központ munkatársai egy Kékestetőről a Mátraházára tett sétára invitálják az érdeklődőket. Az eseménnyel az autista emberek emelkedő számára kívánják felhívni a figyelmet - közölték a szervezők.

A program 13 órakor a sétával indul, majd a Kékestetőn autista fiatalok rövid műsorával folytatódik. Az esemény zárásaként elengedik a korábban kiosztott, az autizmus színét jelképező kék színű, kívánságokkal felszerelt léggömböket.

Másnap, április elsején a Ragyogj Kékben kampányhoz kapcsolódva a gyöngyösi Szent Bertalan Templomot és a Ferences rendházat festik meg kék fénnyel a szervezők.
A főváros is csatlakozik a világnaphoz: április másodikán sötétedéskor kékbe öltözik a Parlament kupolája és a Művészetek Palotája is.

Budapesten a Cseperedő Alapítvány rendez sétát a világnap kapcsán április elsején délelőtt 10 órától a Széchenyi István térről indulva.
Az ENSZ közgyűlése 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az autizmus egyre növekvő számára. Ma a világon minden századik ember él autizmussal. Magyarországon - országos kutatási adatok alapján - több tízezer család érintett a fejlődési zavar által, és naponta minimum egy autizmusdiagnózis születik.

A New York-i székhelyű Autism Speaks 2010-ben Light It Up Blue - Ragyogj Kékben néven világméretű kampányt szervezett, amelyhez azóta minden évben egyre többen kapcsolódnak. Kékben ragyog április 2-án többek között a New York-i Empire State Building, a londoni Big Ben, a prágai Károly híd, a párizsi Eiffel torony, a római Colosseum, a torontói CN Tower, az egyiptomi piramisok és a Niagara-vízesés is.

[mti]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »