Vendéglátóhely.hu

Az Európai Parlament feketelistára tenné a felelőtlen utazási irodákat

Hírszerkesztő , 2007. november 29. 14:22

Feketelistára tenné az Európai Parlament (EP) az utasaikat külföldön hagyó utazási irodákat.

[MTI] Az EU új idegenforgalmi politikájáról készített parlamenti jelentést csütörtökön fogadták el Brüsszelben.

Az EP arra kéri az EU legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, hogy "fontolja meg, mi lenne az a megfelelő megközelítés, amelynek révén az EU védelmet tudna kínálni az olyan utasoknak, akik külföldön ragadnak, mert csőd vagy szándékos visszaélés miatt a charterjárat üzemeltetője, a közvetítők vagy menetrend szerinti fuvarozók a szolgáltatást megtagadják".

A képviselők mindenesetre azt javasolják, hogy az ilyen üzemeltetők számára hozzanak létre az egész EU-ra kiterjedő feketelistát.

A szöveg emlékeztet: egyre többen egyénileg, utazási irodák közreműködése nélkül szervezik meg útjaikat - utóbbiak piaci részesedése 1997 óta 98-ról 60 százalékra esett. Míg azonban a szervezett utazási formákat irányelvben szabályozzák, hasonló fogyasztóvédelmi előírások nem vonatkoznak például bizonyos fapados légitársaságokra. A képviselők szerint az anomáliát úgy kell orvosolni, hogy az irányelvet ki kell terjeszteni az ilyen internetes honlapokra is.

A jelentés kiemeli: "kölcsönösen egyszerűsíteni kell a vízumkérelmi eljárásokat, és csökkenteni kell a tagállamokba való belépésre jogosító turista vízumok árait".

A képviselők európai szinten egységesítenék a szálláshelyek minőségi követelményrendszerét, hogy a külföldre utazók egyértelmű és ellenőrizhető kritériumok alapján tudjanak választani.

A képviselők megfontolnák annak lehetőségét, hogy "ifjúsági közlekedési igazolványt" hozzanak létre az Erasmus-, Leonardo- vagy Comenius-ösztöndíjban részesülő vagy az EU-ban önkéntes polgári szolgálatot teljesítő európai fiatalok számára.

A jelentésről folytatott vitában Barsiné Pataky Etelka néppárti EP-képviselő az egészségturizmus támogatásáról szólva azt mondta: fontos, "hogy az összes rendelkezésre álló programot igénybe vegyük, beleértve a második közösségi egészségügyi cselekvési programot is". Barsiné kiemelte: "jobban be kell vonnunk a biztosítási ágazatot az egészségturizmus támogatásába, és közösen meg kell találnunk annak a módját, hogy ezt a finanszírozást hogyan tudjuk határon átnyúló együttműködéssé formálni".

Gurmai Zita szocialista EP-képviselő írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta: aktívan elő kell segíteni a szabályozások egyszerűsítését, az idegenforgalmat érintő politikák összehangolását, a rendelkezésre álló európai pénzügyi eszközök felhasználásának bővítését. Ehhez - tette hozzá - az összes regionális és helyi érdekelt bevonásával támogató keretre és olyan hatékony struktúrára van szükség, amelyen belül a partnerség és hatékony vezetés könnyebbé válik.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »