Vendéglátóhely.hu

Fejlesztéseket akarnak a Hargita megyei turizmusban

Hírszerkesztő , 2008. november 6. 17:56

Lemaradt Hargita megyében a turisztikai ágazat. Nem váltotta be a 10-15 évvel ezelőtt hozzá fűzött reményeket. Ugyanakkor ugrásszerűen megnőtt a szálláshelyek száma, és a Magyarországról Romániába látogató turisták 85 százalékának továbbra isHargita megye az elsőszámú célpontja. Befejezés előtt áll a megyei szintű turisztikai stratégia - írja a csíkszeredai Hargita Népe című lap.

[MTI] A hivatalos besorolás szerint 29 szálloda, három ifjúsági szálló, két hostel típusú szállásadó, nyolc motel, négy villa, 94 városi panzió, 503 falusi panzió, négy menedékház és öt kemping várja a megyébe látogatókat. Évente mintegy 1000 új vendégágyat engedélyeznek. Az értékesített vendégéjszakákról csak a nagyobb szállodák vezetnek kimutatást. A szállodák nyári idényben 100 százalékos, a teljes évet tekintve nagyjából 70 százalékos kihasználtságúak.

A Hargita Népének Mátéffy Győző, a Hargita Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, hogy szálláshelyek ugyan szép számmal létesültek az elmúlt 10-15 évben, de a turisztikai szolgáltatásokban lemaradt a megye. Most már nagyobb, az egyéni vállalkozók erejét meghaladó befektetésekre lenne szükség, termálvizű strandokra, megközelíthető és parkolókkal ellátott sípályákra.

A gyógyturizmus területén is a lemaradás jellemző Hargita megyére. Beutalóval ugyan érkeznek betegek a gyógyfürdőkbe, de a turistáknak hiányoznak a kiegészítő szolgáltatások. Mátéffy követendő példaként említette meg a szomszédos Maros megyei Szovátát (Sovata), ahol annak ellenére, hogy Székelyföld más fürdőhelyeihez képest drágább szolgáltatást nyújtanak, gyakorlatilag teljes a kihasználtság.

A turizmust hátráltató tényezőként említette meg az idegenforgalmi szakember azt, hogy egyre több a gondozatlan, le nem kaszált és le nem legeltetett terület. Ezek rontják a táj és a hely arculatát. Szerinte a vidékre jellemző, sajátos falukép kialakítását ösztönözni kellene a helyi önkormányzatoknak. Például díjmentessé lehetne tenni az illető vidékre jellemző stílusú épületek építési engedélyeztetését.

Gondot okoz, hogy a megyébe érkező turista nem tudja tartalmasan eltölteni a szabadidejét. A múzeumok és a műemlékek nyitva tartása nem alkalmazkodik a turisták igényeihez, és nincsenek megfelelő esti vagy éjszakai szórakozóhelyek.

Pozitívumként említette, hogy jelentősen javult Hargita megyei utak minősége az utóbbi 5-10 évben. Mátéffy szerint az összehangolt gyógyturizmus, főként a termálvízre alapozott turizmus, valamint a téli sportok turizmusa, és a két szezont összekötő konferenciaturizmus jelentheti a kitörési pontot Hargita megye számára.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »