Vendéglátóhely.hu

Felújították a bőnyi Bothmer kúriát

Hírszerkesztő , 2011. november 19. 9:46

Felújították és szombaton adják át a Győr megyei Bőnyben a helyi védettség alatt álló volt Bothmer kúriát, amely a községházán és a postán kívül mostantól a helytörténeti gyűjteménynek is otthont ad.

Az 1820-as években épült kisnemesi kúria felújítására 33,5 millió forintot nyert el pályázat útján az önkormányzat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében - mondta Muraközi László független polgármester az MTI-nek.

Ehhez tették hozzá a mintegy 25 millió forintos önrészt. A teljes beruházási összegből a táskás, málló mészvakolatot leverték a homlokzatról és "lélegző", hőszigetelő vakolattal burkolták az épület külsejét. Kicserélték a tönkrement tetőszerkezetet és a nyílászárókat. A mozgáskorlátozottak számára rámpát építettek, a belső átrendezéssel pedig kiállító teret alakítottak ki a helytörténeti kollekció számára.

A gyűjteményben egyebek között bemutatják azokat az iratokat, dokumentumokat, amelyeket a Bothmer-család Németországba és Ausztriába került leszármazottaitól kapott a 2200 lakosú Bőny község.

[mti]

 

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »