Vendéglátóhely.hu

Foglalkoztató terem gyerekeknek a százhalombattai Matrica Múzeumban

Hírszerkesztő , 2011. november 28. 20:09

Akár egy egész iskolai osztály befogadására is képes, speciális eszközökkel felszerelt foglalkoztató termet avatnak kedden a százhalombattai Matrica Múzeumban.

Dobos Ágnes, a múzeum sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy a középkori kályha rekonstrukciójával, nagyméretű templommakettel és különféle "interaktív dekorációkkal" barátságossá varázsolt helyiségben a kicsik végre egy helyen juthatnak hozzá az őket érdeklő információkhoz, nem kell a múzeum kiállítótermeiben vándorolva "szétaprózni" a foglalkozásokat, vetélkedőket.

Felidézte, hogy a Matrica Múzeum és Régészeti Park csaknem hétmillió forintnyi uniós támogatást nyert arra a projektre, melynek révén játékos formában ismertetik meg a város történetét a helyi és környékbeli óvodásokkal, iskolásokkal. A foglalkoztató terem kialakítása is ennek a része.

A pattintott kőkorszaktól a kattintott fénykorszakig címet viselő, több elemre épülő projekt az idén nyártól jövő nyárig tartó egy évet öleli fel. A programsorozat - a négy helyi általános iskola, a Pitypangos óvoda és az ercsi Kossuth Lajos általános iskola bevonásával - szakkörökkel, vetélkedőkkel "startolt".

Az őskori tárgyak, alapanyagok megismerésébe, illetve a múzeumban kiállított leletek "feldolgozásába" ugyanúgy szívesen kapcsolódtak be a fiatalok, mint a szeptemberi és októberi "'őskori" foglalkozásokba, akadályversenyekbe - fűzte hozzá a sajtóreferens.

Az uniós pályázaton elnyert támogatásból a későbbi versenyekre, foglalkozásokra is marad pénz. December 5-én például a helyi általános iskolák harmadik és negyedik osztályosai számára tartanak helytörténeti vetélkedőt, a jövő év elején speciális szakkört indítanak a hatodikosoknak, míg márciusban a 13-14 évesek mérik össze helytörténeti tudásukat.

Májusban az ovisokkal és az ercsi iskolásokkal kiegészült csapatok a régészeti parkban akadályversenyen mérkőznek meg, de római kori projektnapot is beiktatnak a nyárig tartó rendezvényfolyamba - mondta Dobos Ágnes.

[mti]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »