Vendéglátóhely.hu

Hazánk élő hagyományaival ismerkednek a nemzetközi média képviselői a Kulturális Turizmus Évében

Hírszerkesztő , 2009. július 7. 6:10

A rendkívül gazdag és sokszínű magyar kultúra és az abból fakadó hagyományok jelentős turisztikai vonzerőt képviselnek. Ennek megismertetésére a Magyar Turizmus Zrt. tanulmányútra hívta a nemzetközi média képviselőit. A Társaság szervezésében július 5-10. között mintegy 30 újságíró ismerkedik hazánk még élő hagyományaival a Kulturális Turizmus Éve „Élő hagyományok” pillérének jegyében.

A Kulturális Turizmus Évében, a Magyar Turizmus Zrt. július 5-10. között hazánk élő hagyományaira irányítja a nemzetközi média figyelmét. A Társaság által szervezett tanulmányút keretében, mintegy 30 újságíró érkezett hazánkba, akik olyan jelentős médiumokat képviselnek többek között, mint pl. a spanyol Travelport, az ukrán Burda magazin, az osztrák Plus Magazin, a szlovák Új Szó és a Szlovák Rádió, a lengyel Gazeta Wyborcza, a német Urlaub im Web.de, Schwabische Zeitung és a román transinex.ro.

A tanulmányút programja, július 6-án Nyíregyháza-Sóstón, a Sóstói Múzeumfaluban kezdődött, ahol a vendégeket népviseletbe öltözött pár fogadta üdvözlő pálinkával. A népi mesterségek utcájában az újságírók rögtön „belevethették” magukat a különböző kismesterségek – pl. kovács, fazekas, kalapos, kádár – megismerésébe, a múzeumfalu „főterén” pedig Szabolcs fejedelem lovas-íjászainak bemutatóját tekinthették meg. A vállalkozó szelleműeket népviseletbe öltöztették, és emlék-fotókat készítettek róluk, akik pedig megéheztek, azokat kemencében sült kenyérlángossal várták.

Délután Érpatakon, a Zsindelyes Pálinkafőzdét látogatták meg, ahol megismerkedhettek a mai korszerű pálinkafőzés rejtelmeivel, és természetesen meg is kóstolhatták híres hungaricumunkat. A program további részeként Túristvándiban, Európa egyik legrégebbi működő malmát tekintették meg, bemutatták számukra a molnármesterség fortélyait, továbbá a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend pálinkakóstolóján is részt vettek. Esti programjukat népzenei együttes műsora, táncház, tűzugrás, beregi keresztszemes bemutató és varrás-oktatás színesítette.

Az élő hagyományainkban való elmélyedés július 7-én, Paszabon folytatódik, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a paszabi szőttes történetével, készítési technikájával, motívumaival, és lehetőségük nyílik a szövőszék kipróbálására is. Délután híres borainké lesz a főszerep, ezúttal Tokajban, majd pedig a tiszadobi Andrássy kastély megtekintésével zárul a tanulmányút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei része.

Július 8-án, Hajdú-Bihar megyében folytatódik az újságírók programja. Balmazújvárosban Mihalkó Gyula kalaposmestert látogatják meg, majd Debrecenbe és Hajdúszoboszlóra utaznak, ahol a gyógyfürdőben lehetőségük lesz a frissülésre. Napjuk Nagyhegyesen, a Tuba Tanyán vacsorával egybekötött folklórműsorral zárul.

A tanulmányút utolsó napján, Nádudvaron a fazekasmesterség fortélyait Fazekas Ferenc mutatja be az újságíróknak, majd felkeresik a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontját is, ahol a kézműves udvarban olyan szakmákkal ismerkednek meg, mint pl. az üvegművesség, nemezelés, gyékényfonás, népi játék és hangszerkészítés stb. A tanulmányút a Mátai Ménes megtekintésével zárul, és hazaindulásuk előtt még lóháton gyönyörködhetnek a Puszta szépségében.

Minden nemzet számára fontos saját kultúrájának, hagyományainak őrzése és átörökítése. Magyarország különlegesen gazdag örökséggel rendelkezik, ami a népi hagyományokat illeti. A hagyományok megismerése egyrészt változatos élményt kínál a látogatóknak, továbbá alkalmas arra, hogy összekötő kapocsként szolgáljon a különböző nemzetek között.

„A hagyomány továbbéltetése (…) fontos kapocs egy kultúrán belül a generációk között, de az együtt élő népek között is. Mert csak így lehetünk itthon a világban.”
(Szalóki Ági, énekes - a Kulturális Turizmus Éve „Élő hagyományok” pillérének védnöke)

[itthon.hu]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »