Vendéglátóhely.hu

Hét magyar galéria a párizsi kortárs művészeti vásáron

Hírszerkesztő , 2012. március 29. 12:43

Hét magyar galéria kapott meghívást idén a kortárs és modern művészet tavaszi találkozójára és vásárára Párizsba, a Grand Palais kiállítócsarnokban csütörtökön megnyílt Art Paris Art Fair-re.

A francia fővárosban 14. alkalommal megrendezésre kerülő négynapos kortárs képzőművészeti vásár 2012-ben teljesen megújult: az új vezetőség által 16 országból meghívást kapott 120 galéria 1200 művészének 56 százaléka először állít ki a párizsi találkozón. Az 1999-ben a kortárs francia szcéna támogatására létrejött, a nagyközönség számára nyitott művészeti vásár fokozatosan vált nemzetközi találkozóvá. Az idei résztvevőknek már negyven százaléka külföldi meghívott.

Az Art Paris Art Fair 2012-ben az európai kortárs művészeti központok előtt tiszteleg: Marseille-től Helsinkiig, Lisszabontól Bécsig egy-egy európai városon keresztül összetetten, történelmi és generációs összefüggéseiben kívánja bemutatni a helyi kortárs alkotókat. Budapestről hét kortárs művekkel foglalkozó galéria, a Deák Erika Galéria, a Dovin Galéria, a Faur Zsófi Galéria, az Erdész Galéria, az Inda Galéria, a Kálmán Makláry Fine Arts és a Virág Judit Galéria vesz részt a vásáron.

Az idei válogatás egyszerre modern és kortárs, ugyanakkor egyfajta visszatekintés is a második világháború utáni nagy európai vonulatokra, az absztrakciókra vagy a szabad figurációra. Szürrealista munkákat kínál például a berlini Levy Galéria, a bécsi akcionizmus alkotásai az osztrák Konzett vagy a Zimmermann Kratochwill standján találhatók meg, a kinetizmus optikai kísérleti munkáit vonultatja fel a párizsi Lélia Mordoch és Meyer Zafra, a geometrikus absztrakciót képviselő alkotások pedig Anne Lahumiere, a Müller vagy a Gimpel Galériák standján vásárolhatók meg.

Az idei találkozó újdonsága a kortárs művészeti kérdésekről rendezett konferenciasorozat, a Séries Limitées (Limitált szériák) elnevezéssel a kortárs kísérleti és művészi dizájnnal foglalkozó és kizárólag egyedi alkotásokat kínáló galériáknak (Patrick Brillet Fine Art, Pierre-Alain Challier, Domeau and Pére,s, Galerie Matignon, Slott Galerie, White Moon Gallery) szentelt kiállítósor, valamint a Grand Format (Nagy formátum) nevű kiállítótér, ahol mintegy tucatnyi, megvásárolható monumentális alkotást állítanak ki.

Az új igazgató, Guillaume Piens szándékainak megfelelően - aki 2008 és 2011 között a Paris Photo vezetője volt - idén számos fotógaléria és -ügynökség is meghívást kapott, egyebek mellett a párizsi Magnum és Polkam vagy a kölni Priska Pasquer Galéria, amely a japán fotóművészetre specializálódott. A külföldi kortárs művészeket illetően Ázsiának általában kiemelt szerep jut négy koreai és két kínai, valamint négy olyan európai galériával, amelyek kínai művészek alkotásait mutatják be.

[mti]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »