Vendéglátóhely.hu

Idén is megrendezésre kerül a Csabai Kolbászfesztivál

Hírszerkesztő , 2011. október 17. 15:00

Immáron 15. alkalommal kerül megrendezésre- az ország és egyben Közép-Kelet-Európa legismertebb gasztrokulturális rendezvénye,- a Csabai Kolbászfesztivál. Idén 2011. október 28-31. között várják az érdeklődőket Békéscsabán, a Városi Sportcsarnok területén.

A csabai kolbász világhírű hungarikum, az Európai Unió által földrajzi árujelzővel védett élelmiszer. A Csabai Kolbászfesztivál- hazánk egyik legismertebb gasztronómiai fesztiválja-, fontos szerepet játszik a népszerűsítésében. A kolbászkészítő verseny, mely a rendezvény egyik fő attrakciója közel 500 gyúró csapat részvételével zajlik. Továbbá nagy népszerűségnek örvend a szárazkolbászok versenye, a disznótoros étel készítése és a kóstolása is. Színvonalas programok és fergeteges hangulat várja a közel százezer látogatót Békéscsabán, a Városi Sportcsarnok területén.

 

Az idén 15. alkalommal megrendezett fesztivál az évek során országos hírnévre tett szert, így a Békés megyei látogatók mellett több tízezer látogatót tudhat be az ország távolabbi területeiről is. Továbbá több ezer külföldi látogatóval is büszkélkedhet. Páratlan hangulatának, barátságos légkörének, színvonalas programjainak köszönhetően a fesztivál évek óta őrzi népszerűségét, a látogatók nagy része évről évre visszajár.  A kolbászkészítő versenyre idén is 500 jelentkezőt várnak. A szabad helyek hamar betelnek, így érdemes minél hamarabb jelentkezni a gyúrásra, hiszen a későn jelentkezők már csak nézőként vehetnek részt az eseményen. A fesztivál történetében először Egyetemista Gyúrásra is lehet jelentkezni, melyre október 30-án kerül sor.

 

Idei fellépők között van a Balkan Fanatik, Boban Markovic, a Csík Zenekar, ifj. Sánta Ferenc és népi zenekara, a Magna Cum Laude és a Parno Graszt.

 

A koncertek és a kolbászkészítő verseny mellett sor kerül még: disznóvágás-bemutatókra, szárazkolbász-versenyre, disznótoros ételek, bográcsos töltött káposzta és kolbászos tarhonyás ételkészítési versenyekre. Emellett népzenei és néptánc bemutatók szórakoztatják majd az érdeklődőket. Külön megmérettetést szerveznek az elmúlt 15 év bajnokainak, győztes csapatainak, és megemlékeznek Krajcsó Pál hentesmesterről, aki 2000-ben elsőként kapta meg a fesztivál Életműdíját. Tizenkét vendéglő kínálatából választhatnak a látogatók, mindegyik hagyományos, ízes csabai portékáját kínálja majd, amelyhez dukál a 30 kiváló magyar pincészetből származó bor és a tájra jellemző szilvapálinka. Ebben az évben a kondorosi disznótoros ízeket is megkóstolhatják a vendégek. A fesztivál része még a nagyszabású élelmiszeripari és turisztikai kiállítás, ahol mindenki számára elérhető a különleges házi és kisüzemi készítésű, igazi hungarikumnak számító füstölt csabai vastagkolbász.

 

Mindenki talál kedvére való programot, legyen szó gyerekekről, felnőttekről, vidéki vagy városi emberekről. Hazaiak, külföldiek, inni, enni vágyó látogatók garantáltan jól érzik majd magukat. Aki a fesztiváli hangulatban elfáradt, pihenhet az Árpád Fürdőben, sétálhat az Élővíz-csatorna mentén, megnézheti a város templomait, a Szlovák Tájházat vagy a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Munkácsy Emlékházban. Lovagolhat a városkörnyéki tanyákon és kirándulhat Kondorosra, Gyulára, Szarvasra, vagy a szabadkígyósi Wenckheim kastélyhoz.

 

További információ:  www.csabaikolbaszfesztival.hu

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »