Vendéglátóhely.hu

Ítéletidő Nagy-Britanniában

Hírszerkesztő , 2008. szeptember 6. 9:01

Halálos áldozata is van a Nagy-Britanniára pénteken rátört ítéletidőnek, amely egyre súlyosabb árvízveszélyt okozott a déli és a középső országrészben.

[MTI] A rendkívül heves, kitartó esőzésekkel és jeges széllel kísért atlanti vihar délnyugatról észak felé vonul.

Az óceánról betört front Walesben már árvizeket is kiváltott. A tartomány egy elhagyatott, erdős vidékén egy terepjáró péntek este egy megáradt folyóba borult; a kocsi egyik utasa - egy 17 éves lány - vízbe fulladt. A többi utast a légierő helikopterei mentették ki.

Walesben és Angliában csaknem száz helyen van érvényben kiemelt árvízi riasztás. Számos országút víz alá került, és több autópályán is igen nehézzé vált a közlekedés.

A vihar első 24 órájában több mint egyhavi csapadékmennyiség zúdult a délnyugati országrészre, és a szombat hajnali előrejelzések szerint a következő 24 órában újabb egyhavi esőadag várható, ezúttal már Közép- és Észak-Angliában.

A problémát súlyosbítja, hogy augusztus is igen esős volt - a múlt hónapban mérték a legkevesebb napsütéses órát, amióta 1912-ben az ilyen jellegű havi mérések elkezdődtek Nagy-Britanniában -, és az átázott talaj sok helyen nem tudja elnyelni az újabb nagy mennyiségű esőt.

Kiemelt árvízkészültség van a közép-angliai Gloucestershire grófságban is, ahol tavaly az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb áradása pusztított.

Az esőzést a déli országrészekben 90-100 kilométeres szél kíséri; a hőmérséklet egész Angliában nem sokkal haladja meg a 15 fokot.

Mindebből a jelek szerint az esőtűrő briteknek is elegük van.
Az Evening Standard, London esti napilapja által elvégzett felmérés szerint 150 százalékkal ugrott meg az utóbbi néhány hétben az utazási irodáknál a napsütéses országokba lefoglalt üdülések száma késő őszre, illetve a jövő évre.

A meredeken romló gazdasági helyzet miatt az idén jelentősen bővült a hazai turizmus, a lap által megkeresett utazásszervezők szinte egyöntetű beszámolói szerint azonban az elmosott idei nyári belföldi üdülések nyomán nagyon sokan térnek be az irodákba "soha többé" fogadkozással, és inkább ismét dél-franciaországi és spanyolországi utakat keresnek.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »