Vendéglátóhely.hu

Kaposvári az ország első érdemes főkertésze

Hírszerkesztő , 2008. augusztus 28. 15:07

Kaposvár főkertésze, Hartner Rudolf az országban elsőként kapta meg a Települések Érdemes Főkertésze díjat.

[MTI] Az idén alapított díj odaítéléséről döntő szakemberek - a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség - úgy ítélték meg, hogy a város zöldterületeit 30 éve hivatalból szemmel tartó, a meglévő parkokat és fás, virágos köztereket óvó és újabbakkal gazdagító szakember a gondos gazda figyelmével őrizte, gyarapította a zöldfelületeket Kaposváron.

Hartner Rudolf nem csak a most elnyert díj tulajdonosaként élvez elsőséget. Hosszú idő után - 1978-tól - ő volt az első, aki főkertészi kinevezést kapott Kaposváron, s a munkát illetően nem lehetett oka panaszra, hiszen akadt bőven tennivalója.

Főként az akkor még kopár, kietlen lakótelepek zöldterületeinek kialakítása adott munkát, de közreműködött a sétálóutca kialakításában, ő tervezte a más városok számára is példát adó mintalakótelepet, s nem kis szerepe volt abban, hogy az egykor virágos Kaposvár néven ismert város napjainkra ismét büszkén viselheti a korábbi évtizedekben megkopott, aktualitását vesztett jelzőt.

Az ő munkáját is dicséri, hogy Kaposvár 2003-ban nyerte el a Virágos Magyarországért mozgalom első díját, s ezzel részvételi lehetőséget kapott az európai megmérettetésen, ahol rá egy évre arany minősítést nyert az Európai Virágos Városok versenyében.

Az elmúlt három évtizedben csaknem tízezer fát ültettek el Kaposváron, így ma 35 ezer fa van a városban, s a zöldterületek nagysága csaknem kétmillió négyzetméter, ami több mint a hasonló méretű városokban.

A kaposvári városgondnokság vezetőjeként jóleső érzéssel fogadta az elsőséggel járó kitüntetést, ám nem sok ideje marad az ünneplésre, hiszen két terv is foglalkoztatja. Egyik a főtértől leágazó utcák átalakítása sétálóutcává, amelyek, ha elkészülnek, már egy teljes órányi, növények között vezető sétát tesznek lehetővé a belvárosban, a másik a városközeli Deseda-tó körüli sétaút kiépítése.

Egy szemnek tetszetős, igényes városképet kell megteremteni, felújított épülethomlokzatokkal és gazdag növényvilággal - fogalmazta meg az elkövetkező időszak feladatát Hartner Rudolf. Ennél szebb feladatot - mint mondta - nem is tud elképzelni.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »