Vendéglátóhely.hu

Kereskedelmi szálláshelyek 2007: 4,4 százalékkal több bevétel

Hírszerkesztő , 2008. február 6. 10:05

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele az előzetes adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt 2007-ben, 244 milliárd forintot tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

[MTI] A szállásdíj bevétel 138,6 milliárd forint volt, 7,3 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 244 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti időszakban, ez folyó áron 4,4 százalékos növekedést jelent. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 2007-ben 13.648 forint volt (csaknem 54 euró). A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-decemberre számított árindexe 8,2 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén 5,7 százalékos volt az áremelkedés.

A tavalyi évben 3,4 millió külföldi vendég 10 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma nem változott az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 2006 februárja óta tartó, folyamatos visszaesést jelző trend 2007 augusztusában fordult meg.

A vendégforgalom szerkezete módosult: az öt legnagyobb küldő ország mindegyikének forgalma csökkent, ugyanakkor Franciaországból és Spanyolországból többen érkeztek, mint egy évvel ezelőtt.
A szomszédos országok közül legnagyobb mértékben a Romániából érkezők vendégéjszakái bővültek (43 százalékkal), visszaesés csupán az osztrákok esetében volt (2,0 százalék). Az Európai Unióból érkezett vendégek száma kismértékben emelkedett - 2,6 százalékkal -, miközben a vendégéjszakák száma 0,9 százalékkal csökkent a korábbi év azonos időszakához képest.

A szállodákban eltöltött vendégéjszakák esetében csupán a két- és egycsillagos kategóriákban figyelhető meg jelentős csökkenés (25 százalék illetve, 22 százalék), az összes többinél kismértékben nőtt az igénybevétel. Szállodatípusok szerint a vendégéjszakák száma a wellness-szállodák esetében mutatta a legnagyobb emelkedést (6,3 százalék), melyet az apartmanszállók követnek 3,4 százalékos növekedéssel. Az egyéb szálláshelytípusoknál csökkenés tapasztalható, kivéve a kempingeket, ahol 2,2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A múlt év egészében a kereskedelmi szálláshelyek 4 millió belföldi vendéget és 9,8 millió belföldi vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2,3 százalékkal, a vendégéjszakáké 2,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A belföldi vendégéjszakák száma - a kétcsillagos szállodák kivételével - az összes szállodai kategóriában emelkedett, az ötcsillagos házakban 33 százalékkal, a négycsillagosokban 20 százalékkal, a szállodákban összességében 4,5 százalékos volt a bővülés.
A Balaton vendégforgalma - továbbra is a belföldi vendégeknek köszönhetően - 2007-ben nőtt: a szállásdíj bevétel összességében bruttó 20,3 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 11,7 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Az emelkedést a belföldi turizmus 25,0 százalékos növekedése okozta, a külföldi szállásdíj bevételek 4,3 százalékkal csökkentek.

Budapest vendégforgalma megközelíti az előző év azonos időszakában elért teljesítményt: a belföldi szállásdíj-bevételek ugyan jelentősen csökkentek (14,6 százalékkal, azonban a külföldiektől származó bevételek 1,2 százalékkal növekedtek a 2006. évhez mérten.

Az ország egészére számított belföldivendég-forgalom bevételei jelentősen gyarapodtak, és a külföldieké is enyhén emelkedtek.

A szállodák átlagosan 49,8 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ez 1,9 százalékponttal haladta meg a 2006. évi foglaltságot.

Tavaly év végén 1.849 kereskedelmi szálláshely működött, ezen belül 720 szálloda, 841 panzió és 288 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) működött. A december végén üzemelő 156 ezer kereskedelmi férőhely 63 százaléka szállodákban állt rendelkezésre. A működő szállodák száma 5,0 százalékkal nőtt a 2006 decemberében működő egységek számához képest. December végén a szállodai szobák száma 43 ezer, a férőhelyek száma 98 ezer volt.

Üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál 25 milliárd forint értékben váltottak be 2007-ben, ebből 16,6 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek (az összes árbevétel 6,8 százaléka), 2,2 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek fogadták el a csekket.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »