Vendéglátóhely.hu

Kereskedelmi szálláshelyek, 2007. január-október: 4,0 százalékkal több bevétel

Hírszerkesztő , 2007. december 5. 10:17

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele 4,0 százalékkal nőtt az első tíz hónapban a tavalyi bázishoz képest, s elérte a 209 milliárd forintot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

[MTI] A szállásdíjbevétel (121 milliárd forint) 4 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-októberre számított árindexe 8,6 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatás területén 5,9 százalékos áremelkedést mértek.

Január-októberben 3 millió külföldi vendég 9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma eközben 1 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva.

A szállodák átlagosan 51 százalékos szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban, amely 1,4 százalékponttal haladta meg a 2006 azonos időszaki foglaltságot.

Az Európai Unióból érkezett vendégek 2 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. Ezen belül a Magyarország számára jelentős küldő országok polgárai kevesebb vagy ugyanannyi vendégéjszakát vettek igénybe, mint előző év azonos időszakában. A külföldi vendégéjszaka-forgalom közel 30 százalékát adó Németország esetében a csökkenés 9 százalék volt.

A külföldi vendégéjszakák száma a wellness-szállodák esetében mutatta a legnagyobb emelkedést (6 százalék). Az egyéb szálláshely-típusoknál csökkenés volt, kivéve a kempinget, ahol 2 százalékos volt a növekedés.

Január-októberben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma alig változott (0,4százalékkal nőtt). A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett, a szálláshely-szolgáltatás területén az áremelkedés 6 százalékos volt.

A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 3,4 millió belföldi vendéget és 8,7 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 2 százalékkal nőtt a bázishoz képest.

A belföldivendég-éjszakák száma - a kétcsillagos szállodák kivételével - az összes szállodai kategóriában emelkedett. Az ötcsillagos házakban 35, a négycsillagosokban 20 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a szállodákban összességében 4 százalékos volt a bővülés.

A Balaton vendégforgalma - elsősorban a belföldi vendégeknek köszönhetően - a több évi csökkenés és stagnálás után 2007-ben nőtt. Január-októberben a szállásdíjbevétel összességében bruttó 18 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 11 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedést a belföldi turizmus 24 százalékos bevételnövekedése okozta, a külföldi szállásdíjbevételek 4 százalékkal csökkentek.

Budapest továbbra is elmarad az előző év azonos időszakában elért teljesítményétől: a belföldi szállásdíjbevételek jelentősen (14 százalékkal), a külföldiektől származó bevételek 1 százalékkal csökkentek a 2006. január-októberi időszakhoz mérten. Az ország egészére számított belföldivendég-forgalom bevételei jelentősen gyarapodtak - a turistaszállók és a kétcsillagos szállodák kivételével.

Január-októberben 22,1 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 14,8 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyek, 2,1 milliárd forint értékben a magánszálláshelyek.

2007. október 31-én a kereskedelmi szálláshelyek száma 2.113 volt, ezen belül 761 szálloda, 936 panzió és 416 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping). Az október végén üzemelő 187 ezer kereskedelmi férőhely 54 százaléka a szállodákban állt rendelkezésre. Október végén a 45 ezer szállodai szoba 1,4 százalékkal jelentett nagyobb kapacitást, mint egy évvel korábban.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »