Vendéglátóhely.hu

Kortárs dán képzőművészek a Budapest Galéria Kiállítóházban

Hírszerkesztő , 2012. szeptember 5. 19:35

Dán művészek műveiből, Malene Landgreen és Maria Lavman Vető festményeiből, valamint Thorbjörn Bechmann szobraiból látható péntektől kiállítás Megízlelt formák címmel a Budapest Galéria Kiállítóházban a Lajos utcában.

Tíz-tíz nagyméretű festményt és három nagyméretű szobrot mutatunk be a dán művészektől - mondta Vető János Dániában élő festőművész, a kiállítás kurátora, Maria Lavman Vető férje, a legendás Trabant együttes tagja szerdán az MTI-nek.

Mint kiemelte, Malene Landgreen nonfiguratív színpompás akril festményeket készít. Munkáin a színek kombinációjával érzékien játszik, élénk háromszögeket, kockákat fest. A festőnő a koppenhágai Királyi Képzőművészeti Akadémián végzett, egy évig Budapesten is tanult, munkái nagyon népszerűek Skandináviában és Németországban.

Maria Lavman Vető festményei mellett láthatók lesznek mediális munkái is. A művész a dizájn különleges válfajait is tanulta, ezt a tudását festészetébe jól integrálja. "Nagy és színes plexi képei mellett lesz néhány akril festménye videókkal kiegészítve. A mozgóképek a festmények mellé vannak rendelve, egyenes folytatásai azoknak" - magyarázta Vető János.

A dán alkotó művei nagyon finom kézi munkával készültek, minden egyes kis kocka meg van festve, viszont olyan hatásuk van, mintha a nagyfelbontású képnek egy pici részletéből látnánk pixeleket. Három nagyméretű, fémből készült szobrot mutat be Thorbjörn Bechmann, aki - a két másik alkotóhoz hasonlóan - szintén a koppenhágai Királyi Képzőművészeti Akadémián végzett. Alkotásainak témái szociális problémákat érintenek és köthetők a francia forradalom eszméihez. Művészetének mottója: fémmel tanítani.

Vető János felidézte, hogy 1990-ben Charlottenborgban, Koppenhágában és a budapesti Műcsarnokban 16 magyar és 16 dán művész munkáiból rendezett kiállítást. "Már akkor szemet szúrt nekem, mennyi kapcsolódás van bizonyos magyar festészeti tendenciák és dán alkotók között. Az eltelt húsz évben a két ország alkotói egyre közelebb kerültek egymáshoz. A Megízlelt formák című tárlattal folytatni kívánjuk ezt a művészi párbeszédet" - fejtette ki Vető János.
A tárlat október 14-ig látható a BTM Budapest Galéria Kiállítóházban a Lajos utcában.

[mti]

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »