Vendéglátóhely.hu

Külföldi turisták az észak-alföldi régióban

Hírszerkesztő , 2007. október 30. 18:04

Németországból, Lengyelországból, Romániából, Ukrajnából és Szlovákiából érkezik a legtöbb turista az észak-alföldi régióba - közölte Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. észak-alföldi regionális marketing igazgatója kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

[MTI] A Turizmus Zrt. külképviseleti vezetőinek és a régió idegenforgalmi szakembereinek részvételével tartott tanácskozás szünetében Katona Ilona elmondta: 2006-ban a régióban 577.518 vendég 1.827.131 vendégéjszakát töltött.

Az idei év 1-8. hónapjában a vendégek száma 7,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 4,3 százalékkal növekedett.

A szakember szerint jelentősen növekszik a belföldi turisták száma, amely az össz-turistaforgalom 79 százaléka.

Az észak-alföldi régió három megyéjébe - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg - Németországból tavaly több mint 234 ezer, Lengyelországból csaknem 76 ezer, Romániából 39 ezer, Ukrajnából 23 ezer, Szlovákiából csaknem 18 ezer turista érkezett. Az idén mindegyik országból többen keresték fel a térséget; a legjelentősebb, 45 százalékos a növekedés Romániából.

Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a környező országokból egyre inkább tehetős turisták érkeznek Magyarországra, akik jelentős mértékben költenek is.

A vezérigazgató elmondta, hogy miközben erőteljesen növekszik a belföldi turizmus jelentősen, 14 százalékkal nőtt a tavalyi év 1-8. hónapjához képest a külföldre utazó magyarok száma, akik 25 százalékkal több pénzt költöttek.

Róna Iván szerint jelentősen megváltoztak az utazási szokások az elmúlt években. Az utóbbi időszakban rövidebb ideig, de többször utaznak évente a magyarok - ismertette.

Az utazók 80 százaléka egyénileg megy külföldre, s ugyanilyen arányban érkeznek egyénileg külföldi turisták Magyarországra.

Ezért a turizmus zrt. külföldi marketingjében is közvetlenül igyekszik megszólítani az utazókat.

Kérdésre válaszolva elmondta: a három hazai nemzetközi repülőtér - Ferihegy, Sármellék, Debrecen - térségének 50 kilométeres körzetében összefogtak az önkormányzatok és az ágazat szereplői. A Magyar Turizmus Zrt.-vel kialakított együttműködés kapcsán a helyiek által légi marketingre összegyűjtött pénzt a turisztikai cég megduplázza, s közösen határoznak arról, hogyan csábítsák a külföldieket az adott térségbe.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »