Vendéglátóhely.hu

Kultúra Magyar Városa 2008 - Miskolc, Tokaj és Gyula a cím birtokosai

Hírszerkesztő , 2008. január 14. 14:45

Miskolc a Kultúra Magyar Városa 2008 cím egyik birtokosa, a díjat a Magyar Kultúra Napja, január 22. alkalmából adják majd át Budapesten - közölte Veres László, a miskolci városháza szóvivője.

[MTI] Miskolc mellett Tokaj és Gyula a cím másik két idei birtokosa - erősítette meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az MTI információját.

Veres László, a miskolci városháza szóvivője hétfőn az MTI-nek elmondta: a Kultúra Magyar Városa cím a települések által az előző öt évben elért teljesítmény értékelésére, a fenntartható fejlesztéseket segítő programok elismerésére szolgál.

A részletek kapcsán hozzátette: az OKM - együttműködésben az Önkormányzati és Területfejlesztési-, illetve a Külügyminisztériummal, a Magyar Turizmus Zrt.-vel, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével - 2005-ben tette közzé először a felhívást.

A címre évente egy alkalommal hirdetnek pályázatot három kategóriában: nevezhetnek a megyei jogú települések, a tízezer lakosnál több, valamint tízezer lakosnál kevesebbet számláló városok. Az idei pályázatra összesen 21 nevezés érkezett.

A pályázóknál elsősorban a városok által eddig elért kulturális szintet értékelte a bíráló bizottság: a település adottságait, kulturális örökségét, aktivitását, a városfejlesztési tervek kulturális elemeit, a beruházásokat, a kortárs művészet és a kreatív "ipar" szerepét és teljesítményeit, a város külső-belső kapcsolatait, a kulturális turisztikai helyzetképet - például a fesztiválokat, kulturális turisztikai programokat -, a fenntartható fejlesztéseket és az esélyegyenlőség biztosítását - mutatott rá a szóvivő.

A bíráló bizottság mindezek alapján idén a megyei jogú városok kategóriájában Miskolc városát tartotta méltónak a díjra, a cím elsősorban eszmei értékű, de a kiválasztott városok 1-1 millió forint pénzjutalomban részesülnek.

A címet a nyertes városok az adományozás évének megjelölésével korlátlan ideig használhatják, ez jelentős szerepet játszhat egyebek mellett a városmarketingben, a kommunikációban, a pályázatok benyújtásánál - jegyezte meg Veres László.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »