Vendéglátóhely.hu

Magyar-szlovák idegenforgalmi együttműködés

Hírszerkesztő , 2008. október 8. 19:39

Az Aggteleki Nemzeti Park, a Szlovák-karszt Nemzeti Park, az aggteleki Tourinform Iroda és a rozsnyói Turisztikai Információs Központ, valamint a környék szlovák és magyar településeinek önkormányzata egyaránt azon dolgoznak, hogy a két ország közötti turistaforgalom bővüljön és a turisztikai szervezetek együttműködése erősödjön a határ két oldalán - hangzott el a rozsnyói polgármesteri hivatalban tartott közelmúltbeli tájékoztatón.

[MTI] Ma már a Gömör Kártya révén olyan helyekre lehet ellátogatni a két ország szomszédos területein, mint a betléri Andrássy-kastély, a krasznahorkai vár, a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Városi Őrtorony Rozsnyóban, de igénybe vehető aggteleki barlangtúrára, Vörös-tói túrára, megtekinthető vele kedvezményesen a Jósvafői Tájház, a Gömörszőlősi Oktatóközpont, a putnoki Gömöri Múzeum és a Holló László Galéria, a rudabányai Érc- és Ásványbányászati Múzeum. Számos étteremben is kedvezményt adnak, ha valaki felmutatja ezt a kártyát, amelyet a két ország turisztikai hivatalaiban meg lehet vásárolni.

Aggtelek ikertestvére a szlovák határ másik oldalán Domica-barlang. Ezek a föld alatt nincsenek összenyitva, de a szlovák területen megbúvó barlang a felszínen mindössze két kilométerre található Aggtelektől. A két kedvelt turisztikai célpont között kisvasút is jár. A két nemzeti parknak közös kiadványa is van, amely tudósít az aktuális programokról, a parkok nyitvatartási idejéről és a környékbeli szálláslehetőségekről, magyar, szlovák és angol nyelven.

A domicai barlang izgalmas látnivalókat ígér, de önmagában nem elegendő arra, hogy több napra ott marasztalja a turistát. Ezért is döntöttek úgy amerikai befektetők, hogy felépítenek - majd másfél milliárd forintnak megfelelő koronából - egy wellness hotelt és egy gyerekparadicsomot, közvetlenül a barlang bejáratával szemben.

A beruházás jövőre lesz teljesen kész, de máris fogad vendégeket - amint arról Gabriela Szaniszlóová igazgató tájékoztatta az MTI munkatársát. A legkorszerűbb technikai berendezésekkel felszerelt háromcsillagos hotelben mindenki ért és kiválóan beszél magyarul, az igazgatónőtől a takarítókig és magyar prospektus is tájékoztat a szolgáltatásokról. A Domica Resortról magyar nyelvű ismertető is elérhető már, a www.domica.sk weblapon.

A 22 szobával és több villából álló, érdekes építészeti megoldásokban gazdag szálloda kifejezetten gyerekbarát: egy meseparkot építettek köré. Középkori várkastély, 15 interaktív kis házacska és bohókás-félelmetes mesefigurák szórakoztatják itt a kicsiket. Kalózokká, vízitündérekké, hercegekké és hercegkisasszonyokká válhatnak a szüleikkel együtt pihenő gyerekek. A szálloda előtti kis téren egy magas, forgó zenélő óra figyelmeztet óránként az idő múlására. Az építmény a prágai óratoronyra emlékeztet. Ablakaiból minden órában más mesefigura kukucskál ki az ablakon. A wellness részlegben gyermek vízi világot is kialakítanak majd, de megtalálható itt a mentolos inhalációtól a mexikói hullámig és a jeges fürdőtől a mesterséges hóhullásig szinte minden.

A környéken számos híres látnivaló várja a vendégeket. A szilicei jégbarlang, az UNESCO világörökségeként számon tartott ochtinai aragonitbarlang ugyancsak jól ismert, ám a betléri Andrássy-kastély még kissé felfedezetlen a magyarok számára, pedig nagyon közel van a határhoz, akárcsak Krasznahorka "büszke vára". A műkincsek történetét magyar idegenvezetéssel hallgathatják meg a honi turisták. Az értékes képtár, a gazdag, 20 ezer kötetes könyvtár, az egzotikus vadtrófeák, a fényűzően berendezett szalon - és maga az elegáns vadászkastély - egy 80 hektáros angolpark közepén nyújtanak meseszerűen romantikus látványt.

A szlovákiai kastélyok, várak között vezető túra az úgynevezett Gótikus út vonalát képezi. A kulturális és építészeti örökség jelentős részét képezi Rozsnyó történelmi központja, a gömöri falvakban épségben ,maradt és megőrződött népi építőművészet, a díszítőművészet és a kézművesség.

Ezeket évente bemutatják a környékbeli kulturális eseményeken, például Gombaszögben, a Magyarok Országos Kulturális Ünnepségén, a dobsinai és a jabloncai vásárban, a brdárkai, a rejdovai, valamint a szlabosi, Egy év Gömörben című rendezvényeken - tájékoztatott Laciak Vladislav, rozsnyói polgármester, aki még azt is elújságolta, hogy október 9-11. között rendezik meg - immár hatodik alkalommal - a szlovák-magyar határon átnyúló Gemer Expo 2008 című vásárt, amelynek célja a Sajó és a Rima folyók közti terület turizmusának fejlesztése, a kis- és középvállalkozók üzleti ösztönzése, a partnerkapcsolatok erősítése.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »