Vendéglátóhely.hu

Magyar Vidék - Tájak - Régiók Háza a Budavári Palotában

Hírszerkesztő , 2007. november 5. 18:59

A három közjogi méltóságnak és a parlamenti pártok elnökeinek levélben küldte meg a Magyar Vidék – Tájak - Régiók Háza című projekt alapvetését a Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége. A Magyar Vidék – Tájak - Régiók Háza a negyedik legfrekventáltabb nemzeti épület lenne a Parlament és a Képviselői Irodaház, a Köztársasági Elnök Hivatala (Sándor Palota) és a tervezett kormányzati negyed mellett. Az, hogy a fővárosban, a Budavári Palotában kerül elhelyezésre a Magyar Vidék, Tájak, Régiók Háza már önmagában is demonstrálja a vidék emancipációját. Az előterjesztők politikai támogatást és a kormány elvi döntését kérik a "Vidék Háza" – projekthez, remélve, hogy az valóban nemzeti intézmény lesz.

[MTI, OS] A magyar állam területének és a népesség többségét jelentő vidék bemutatása és képviseleti központja lesz a Magyar Vidék-Tájak-Régiók Háza, amely kibővülne a magyarlakta vidékek és a tárgyi, szellemi hungarikumok bemutatásával is. Ez a ház a Vidék otthona és kirakata lesz a Fővárosban.

A projekt a kistérségeknek, a tájaknak, a régióknak, a megyéknek, összességében a vidéknek egy olyan képviseleti és szolgáltató épületegyüttesének létrehozására vonatkozik, ahol identitásukat, fejlődésük eredményeit, fejlesztési lehetőségeiket, kulturális és táji sajátságukat, turisztikai értékeiket bemutathatnák a hagyománytól egészen a gazdaságfejlesztési lehetőségekig.

Ez a rekonstrukciós és fejlesztési cél a Budavári Palota-együttes országos jelentőségű, nemzeti, történelmi centrum jellegéhez igazodik.

A projekt a következő fejlesztéseket foglalja magába. A lebombázott volt hadügyminisztériumi és honvéd főparancsnoksági épület rekonstrukciójával jönne létre a Magyar Vidék, Tájak, Régiók Házának központi épülete. Ebben interaktív kiállítási terek, konferencia és protokolláris rendezvény termek, valamint nagy áteresztő képességű, a Budavári Palota központi fogadó információs szolgálati terei lesznek. A kistérségek, megyék, régiók állandó képviseleti irodái a volt Karmelita kolostori épületben kerülnének elhelyezésre. A Palota nyugati oldalán helyreállított pincerendszer részbeni beépítésével a hungarikumok és táj-specifikus termékek, mesterség-bemutatók épülete/építményei lesznek, amelyhez a Szent György térnek, a vidék kulturális bemutatkozásán, a hungaricumok motívumán alapuló szabadtéri rendezvények számára szükséges téralakítás kapcsolódik.

A Magyar Vidék, Tájak, Régiók Háza projekt létrehozása hozzávetőlegesen 4-5 milliárd Ft beruházást igényel, a működtetése kb. évi 1 mrd Ft.

A Magyar Vidék, Tájak, Régiók Háza teljes egészében az elidegeníthetetlen állami törzsvagyonhoz tartozna, kezelését, működtetését 100 %-ban állami és közösségi tulajdonban lévő, non-profit zártkörű részvénytársaság (zrt.) végezné. Az Igazgató Tanács tagjainak egyik fele kormányzati, másik fele nem kormányzati képviselők 50-50 % megoszlásban.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »