Vendéglátóhely.hu

Másfél milliárdos fejlesztés a Pannonhalmi Főapátságban

Hírszerkesztő , 2008. szeptember 10. 17:52

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében Várszegi Asztrik főapát és Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója kedden Győrben aláírta a Pannonhalmi Főapátság Turisztikai Vonzerő Fejlesztési Programja II., III. és IV. ütemének támogatási szerződését; a programban a főapátság 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert idegenforgalmi vonzerejének fejlesztésére.

[MTI] Az egész projekt hátralévő három ütemében összesen több mint 1,5 milliárdos fejlesztés valósul meg a világörökségként számon tartott helyszínen.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetőn a látogatók száma is növekszik majd, mintegy 20 százalékkal évi 120 ezerre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: a kereszténység nélkül nincs magyar kultúra. Ezért az államnak minél szélesebb körben, politikai szempontok figyelembe vétele nélkül kell támogatnia az olyan fejlesztéseket, mint a pannonhalmi.

A kormányfő szerint nem szabad szembeállítani a gazdaság, illetve a társadalom ügyeit egymással, egymás mellett kell tudni kezelni ezeket.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, Pannonhalmán minden jelen van, ami miatt jó embernek lenni. Utalt rá, hogy az apátság nem először kapott jelentős támogatást, de ez mindig jó befektetésnek bizonyul, hiszen amit az apátság, a rend képvisel anyagi és szellemi téren, az nemcsak a bencéseké, hanem mindnyájunké.

Várszegi Asztrik püspök, a Magyar Bencés Kongregáció főapátja II. Béla adományleveléből idézett. "Megtettük, ami elődeinktől ránk rótt kötelességünk volt".

A főapát köszönetet mondott azért, amit a demokratikus Magyarország megalakulása óta a mindenkori kormányok magukra vállaltak. Hangsúlyozta: Pannonhalma volt az első monostor és az első iskola is Magyarországon. Több mint ezeréves hagyományaikat szeretnék folytatni, és a fejlesztések révén minél szélesebb körnek bemutatni azokat az értékeket, amelyet magukénak vallanak.

A projekt keretében a második ütemben felújítják az apátság fogadóterületeit, a régi helyén új étterem és konferenciaközpont épül, valamint bővítik a parkolót, illetve kerékpártárolót építenek. A harmadik szakaszban az arborétum rehabilitációja, gyógynövénykert és látványműhely kialakítása valósul meg. A negyedik ütemben pedig egy 67 férőhelyes ifjúsági turistaszálló és zarándokház építenek.

A több mint másfélmilliárdos forrás 15 százaléka önrész. A beruházás 30 új munkahelyet fog teremteni.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »