Vendéglátóhely.hu

Programajánló - Mediciek fénykora kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

Bodonyi Miklós, 2008. március 8. 11:05

Mediciek fénykora címmel, új időszaki kiállítás nyílt január 24-én, a budapesti Szépművészeti Múzeumban, Hunyadi Mátyás megkoronázásának 550. évfordulóján. A tárlatot, a Reneszánsz Év keretén belül, Hiller István miniszter és Baán László, a múzeum főigazgatója nyitotta meg.

A tárlaton hatvan olasz gyűjtemény kétszáz műalkotása tekinthető meg, melyek között olyan alkotások is láthatóak, amelyeket a Mediciek Raffaellótól, Leonardótól, vagy Michelangelótól rendeltek meg.

A kiállítást két részre osztották fel. Az első részben a Mediciek felemelkedése és a quattrocento kap hangsúlyt. Itt betekintést nyerhetünk a család gazdasági életébe és politikai befolyásába. A Medici család volt Firenze egyik leggazdagabb kereskedő és bankárcsaládja. Nemcsak saját életüket irányították, hanem a városállamét is. Építkeztek, kórházakat üzemeltettek és részt vettek a városfejlesztésekben.

A tárlat második részében a gazdag firenzei életet és a már nyíltan politizáló Medicieket ismerhetjük meg. A politika mellett a művészeti élet elkötelezett pártfogói is voltak, különféle rendezvényekkel szórakoztatták Firenze lakósait. A kiállításon megtekinthető tárgyak és műalkotások, Firenze virágzását és a reneszánsz kezdetét igyekeznek bemutatni.

A tárlaton kiállított jelentősebb alkotások között szerepel Boticcelli Pallasz Athéne és a Kentaur című festménye, de e mellet megtekinthetünk számos más reneszánsz műalkotást is.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »