Vendéglátóhely.hu

Megérkezett Budapestre az ország karácsonyfája

Hírszerkesztő , 2008. december 3. 14:16

Szerda hajnalban, a Bükki Nemzeti Parkból megérkezett a Kossuth térre az ország karácsonyfája. A 18 méter magas lucfenyő alját jelenleg láncfűrésszel faragják, hogy beleférjen a Parlament előtt elhelyezett talpazatba.

Az ország karácsonyfája körülbelül 90 éves, és 5 méterrel magasabb, mint a tavalyi, amely az erdélyi Szovátáról került a fővárosba. A 18 méteres lucfenyő a Bükki Nemzeti Park közepén megbúvó Répáshuta mellől érkezik. A többségében szlovák nemzetiségűek lakta falu határában, a 900 méter magas Bükk-fennsíkon nyúlik el Nagymező, amely a lipicai ménes nyári szálláshelye, s egyben a fa eredeti otthona - derül ki a MeH korábbi közleményéből.

A Kossuth teret december 26-ig díszítő fát az Északerdő Zrt. ajánlotta fel. A legalább 2 tonnás, egy méteres törzsű lucfenyőt december 2-án vágták ki a szakemberek.

Az ország karácsonyfája december 3-án a hajnali órákban érkezik meg a Parlament elé, ahol a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, valamint Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakembereinek segítségével kerül méltó helyére, s kapja meg ünnepi díszeit.

A MeH központi rendezvényének megnyitó ünnepségen a magyar Mikuláshoz csatlakozik egy időre lappföldi kollégája, Joulupukki is. A két Mikulás egy Mikulás-egyezmény aláírása után gyerekekkel közösen kapcsolja fel az Ország Karácsonyfájának fényeit. Az eseményre siket gyerekek is meghívást kapnak, számukra a két Mikulás szavait és a dalokat is jeltolmács fordítja majd. A gyerekek ezt követően a téren válthatnak néhány szót mindkét Mikulással. A megnyitót a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság zenekara kíséri.

A december 21-ig tartó rendezvénysorozat hétköznapokon 12 és 20 óra között, hétvégente pedig 10 és 20 óra között tart majd nyitva. Hétköznapokon a magyar Mikulás a délután kettőtől nyitó Mikulásházban várja a gyerekeket; emellett szabadtéri foglalkoztató, óriás mézeskalács házikó, bábjáték, térzene és ünnepi postafiók várja a családokat.

Hétvégenként minden gyerek ingyenesen felülhet a karácsonyi Mikulásvonatra. December 6-án és 7-én délelőtt 11 órakor és délután 15 órakor Kemény Henrik bábmester ad elő bábjátékot, a Vitéz László Mikulás-változatát. December 13-án 14 órától óriás, kétméteres mézes süteményeket díszíthetnek a térre látogató gyerekek, december 20-án pedig egy drámatagozatos iskolai csoport betlehemes előadását láthatják a Kossuth térre érkezők.

Bővebb információ, valamint érdekességek az ország karácsonyfájáról a http://karacsony.freeblog.hu oldalon található - közölte a MeH.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »