Vendéglátóhely.hu

Szeptemberig közel negyedével nőtt a külföldi vendégforgalom az Észak-Alföldön

Hírszerkesztő , 2007. december 4. 12:29

Az idén január és szeptember között az észak-alföldi régió kereskedelmi szálláshelyein 23,4 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma a tavalyi év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján - közölte a Magyar Turizmus Zrt.

[MTI] Peszeki Gergely elmondta, hogy a belföldi turisták esetében a növekedés nem számottevő, 1,2 százalékos, így a két mutatót összevetve 6,2 százalékkal többen fordultak meg a régiót alkotó Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mint 2006 első kilenc hónapjában.

A szálláshelyeken összesen 487.060 vendéget regisztráltak ebben az időszakban, közel 128 ezer külföldit és több mint 359 ezer belföldit.

A vendégéjszakák száma 2007 január-szeptemberben több mint másfél milliót tett ki, ez 2,2 százalékkal magasabb, mint a tavalyi bázisidőszakban. Ezen belül a belföldi vendégek kereken 1 millió, a külföldiek félmillió éjszakát töltöttek el a régióban. Ezekkel a mutatókkal az Észak-Alföld a régiók között a középmezőnyben foglal helyet, a balatoni, a budapest-közép-dunavidéki, az észak-magyarországi és a dél-dunántúli mögött. Az első kilenc hónapot tekintve a vendégéjszakák számának növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy Romániából, Franciaországból, Ukrajnából, Oroszországból többen látogattak el az Észak-Alföldre.

A régió kereskedelmi szálláshelyeinek bevétele az idén az első kilenc hónapban több mint 6,1 milliárd forint volt, ez 14,3 százalékos növekedést jelent 2006 azonos időszakához képest. A szállásdíj-bevétel kétharmadát a belföldi vendégek adták, és közel 12 százalékkal több pénzt költöttek ottlétük alatt, mint egy évvel korábban.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »