Vendéglátóhely.hu

Nőtt a fővárosi turizmus tavaly

Hírszerkesztő , 2008. február 15. 14:11

Tavaly 2,5 millió vendég 6,2 millió vendégéjszakát töltött el a fővárosi kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek száma 2,2 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 0,8 százalékkal nőtt 2006-hoz képest - ismertette Fekete László, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

[MTI] Fekete László kiemelte, hogy míg 2007 első hét hónapjában mind a vendégek, mind pedig a turisták által eltöltött vendégéjszakák száma csökkent, addig augusztustól egyre nagyobb bővülést regisztráltak.
A vendégéjszakák száma augusztusban 2,6 százalékkal, szeptemberben 3 százalékkal, októberben 5,9 százalékkal, novemberben 15,7 százalékkal, decemberben pedig 11,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Fekete László elmondta: tavaly a szállásdíj-bevételek 0,4 százalékkal csökkentek 2006-hoz viszonyítva, és elérték a 72,7 milliárd forintot. Hozzátette: a forint erős árfolyama bevétel-csökkentő hatása 6-6,5 százalék.

Tavaly a bevételek 14 százalékkal bővültek a megelőző évhez képest. Budapesten a bruttó szállásdíj-bevételek 91,4 százaléka a külföldi vendégektől származik.
A turizmusból származó iparűzési adóbevétel 16-18 milliárd forintra becsülhető.
Az ügyvezető elmondta, hogy tavaly csökkent a Németországból és Nagy Britanniából érkező turisták száma 2006-hoz képest, ugyanakkor több a spanyol, orosz, francia vendégek járt Budapesten.
A főváros tavaly 1,4 milliárd forintot költött turizmusra.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint 2008 áttörést hozhat a turizmusban.
Ikvai-Szabó Imre elmondta: a ferencvárosi Közraktárak tenderén született eredménnyel mintegy 8 milliárd forintos beruházással 2010-re elkészülhet a főváros új kulturális és közösségi központja. Tavaly februárban fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a belváros műemléki és közterületi megújítását célzó Budapest Szíve Programot - emlékeztetett a főpolgármester-helyettes.
Hozzátette: 10 milliárdos támogatás jut a Budavári Palota és a Liszt Ferenc Zeneakadémia rekonstrukciójára, 3,1 milliárd a Szépművészeti Múzeum bővítésére és 2 milliárd forint a Szentendrei Skanzen megújítására.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »