Vendéglátóhely.hu

Óceánokon át hajózik a magyar vitorlázó

Hírszerkesztő , 2008. november 9. 15:55

Szombaton indul Baliról Szingapúr felé és szeretne jövőre Európába érni Méder Áron, aki két éve kezdte meg Föld-körüli vitorlázását a szlovéniai Koperből Carina 19-es típusú hajójával.

[MTI] "Méder Áronnak hívnak, 1979. november 15-én születtem Budapesten. 2004-ben szereztem okleveles villamosmérnöki diplomát a Műegyetemen. 1994 óta tengereken vitorlázok. Szeretnék egyszer elvitorlázni messzire" - így kezdte beszámolóját honlapján - www.meder.hu - Méder Áron még a Föld-körüli út előtt. A tervezgetésből valóság lett. Áron a saját maga által felújított vitorlával 2006. szeptember 24-én futott ki a koperi kikötőből.

Akkor még azt gondolta, hogy 2008-ban újra itthon lesz. Bár útja egy évvel tovább tart, mégsem csügged, sőt azt állítja, lelkileg teljesen kiegyensúlyozott, harmóniában van a természettel és az óceánnal, valamint fizikailag is rendben van, nem fogyott és nem is hízott indulása óta.

Számos élménnyel gazdagodott viszont, amiről e-mailben számolt be az MTI-nek. "Az út minden hosszabb szakasza nehéz volt, de szerettem. Az Atlanti-óceánon való átkelés 39 napig tartott, ráadásul az elejétől kezdve robotpilóta nélkül kellett vitorlázni. A Panama-csatorna és a Galápagos-szigetek közötti táv 40 napos volt, szélcsenddel, erős szembeáramlással, a Galápagos-szigetek és a Marquises-szigetek közötti távot 52 nap alatt tettem meg. Ezek emlékezetes szakaszok voltak, de minden útra jut izgalom" - fogalmazott Méder Áron.

A magyar vitorlázó egzotikus helyekre is eljutott, amelyek közül kiemelte Pápua Új-Guineát, ahol a lakosok életében a mai napig jelen van a mágia és a varázslás. A Galápagos-szigeteken a fantasztikus élővilág ragadta magával Méder Áront, a Karib-tengeren a karneválok, míg Ausztráliában ugyancsak a gazdag természet.

A két év alatt számos barátságot kötött a magyar hajós. Köztük egyik legemlékezetesebb volt számára egy polinéz lakosé, aki a Heke moana nevet adta neki, ami szabad fordításban azt jelenti: óceánokon át szörföző. Ezentúl nagy barátsággal fogadják a magyar vitorlázót a hajósok is.

"Sokszor csak rövid ideig vagyok egy szigeten, de a halászok és a hajósok mindig sokat segítenek. Adnak ételt, ruhát és segítenek motort javítani. A halászkikötőben mindig ingyen alhatok, mert a halászok általában azt mondják, nagy a szívem, hogy ilyen kis hajóval vitorlázok óceánokon át.

Minden kikötőben, szigeten vannak jachtosok, akik meghívnak magukhoz vacsorázni vagy néhány pohár italra. A helyiekkel is könnyű barátkozni, mert sokan nem láttak még fehér embert, vagy inkább nem barátkoztak vele" - fogalmazott Méder Áron.

A magyar vitorlázó jelenleg Balin tartózkodik. Azt tervezi, hogy szombaton indul tovább Szingapúr felé és 2009-ben érhet újra Európába. A kérdésre, hogy várja-e a hazatérést, azt felelte: "Igen és nem, de az igen erősebb. A pénzem elfogyott, így sietnem kell haza".

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »