Vendéglátóhely.hu

Olcsóbban utazhatnak a szlovákiaiak magyar utazási irodákkal

Hírszerkesztő , 2008. augusztus 18. 11:30

Kétszáz eurót is megtakaríthatnak azok a szlovákiaiak, akik nem odahaza, hanem valamelyik magyarországi utazási irodánál rendelik meg a külföldi üdülésüket, mert a szlovákiai irodák ugyanazért a szállodáért és szolgáltatásért sokkal többet kérnek, írta hétfőn a Pozsonyban megjelenő Új Szó.

[MTI] A lap a magyarországi és a szlovákiai irodák árait összehasonlítva megállapítja: ha valaki például az egyik egyiptomi, vörös-tengeri szállodába fizet be teljes állátással járó nyolcnapos üdülést ugyanarra az augusztus végi turnusra, akkor ezért a szlovákiai irodában 21 718 koronát (720,91 euró), míg pontosan ugyanezért a magyarországi irodában 18 274 koronának (606,57 euró) megfelelő forintot kérnek.

"Budapesti indulással is akár 3344 koronát (111,01) eurót takaríthatunk meg személyenként", írta a lap.

Más országokba, például Törökországba irányuló, azonos kínálatokat összevetve 225,18 eurós különbségek vannak, de ennél mérsékeltebb különbségek még azoknál az utazási irodáknál is találhatók, amelyeknek Magyarországon és Szlovákiában is vannak kirendeltségei. Olyan eltérések is vannak, amelyekkel élve egy négyfős család - magyarországi megrendelés esetén - a negyedik családtagot gyakorlatilag már ingyen nyaraltathatja.

A jelentős eltérések oka a lap szerint vélhetően az lehet, hogy a magyarországi irodák sokkal olcsóbban juthattak hozzá a repülőjegyekhez. "Szlovákiában sokkal kisebb a légitársaságok kapacitása, ezért drágább lehet a jegy is, feltételezi a szlovákiai magyar lap, amely az eltérő árak lehetséges okai közül a nagyobb magyarországi konkurenciaharcot sem zárja ki, de felveti: a további magyarázat az árfolyamban keresendő.

Az irodák még a tavalyi év végén, legkésőbb januárban lefoglalják az utakat, és az árakat euróban tüntetik fel, amihez képest időközben hiába erősödött a szlovák korona, a szlovákiai irodák ahelyett, hogy az árakat csökkentenék, inkább zsebre teszik az így képződő nyereséget.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »