Vendéglátóhely.hu

A pekingieket is felkészítették az olimpiára

Hírszerkesztő , 2008. augusztus 7. 11:23

Az olimpia közeledtével nem csak az utcák és az épületek, hanem maguk a pekingiek is felkészültek a pénteken kezdődő ötkarikás játékokra. A kínai kormány szabályok és illemtani előírások sorozatát léptette életbe, amelyekben többek között a köpködésre, a zavarba ejtő kérdések elkerülésére és a megfelelő öltözködésre is kitértek. A szabályok jelentős része a kínai főváros közel 100 ezer taxisofőrét is érintette, akikkel a külföldről érkező turisták gyakran elsőként találkoznak.

[MTI] A pekingiek szokásainak megváltoztatására indított kampány utolsó állomásaként több mint 4 millió háztartásba viselkedési és öltözködési előírásokat küldtek szét.

A füzetben a városvezetés többek között azt tanácsolja, hogy a lakók kerüljék a túl színes ruhaviseletet, ne hordjanak fehér zoknit fekete cipővel, valamint - az idősebb lakók gyakori szokása szerint - a szomszédokhoz se járjanak át papucsban és pizsamában.

Nyilvános helyen 2006 óta tilos a köpködés, valamint ekkortól vezették be, hogy minden hónap 11. napján a sorban állók egy kicsit türelmesebben várjanak. - Úgy tűnik, az intézkedések eredményesek - mondta Cseng Mo-csie (Zheng Mojie), a fővárosi civilizációfejlesztési iroda helyettes vezetője.

A kampányban több mint egymillió önkéntes vett részt, akik illemtani tanácsokkal látták el az egyetemeket, iskolákat és a kormányzati hivatalokat. Néhány egyetemről a diákok vidéki településekre látogattak el, hogy a "civilizált" viselkedés szabályait a falusi emberekkel is megismertessék.

A helyes kézfogás, amely legfeljebb három másodperces lehet, a megfelelő testtartás, valamint az illetlenségnek számító kérdések is külön-külön fejezetet kaptak. A külföldieket például tilos megkérdezni korukról, családi állapotukról, jövedelmükről, címükről illetve a vallási és politikai hovatartozásukról.

A változás szemmel látható: Pekingben sokkal többet mosolyognak, és az emberek elegánsabban öltözködnek.

A taxisofőrök megregulázása is több lépcsőben zajlott, az egységes és megbízható viteldíjrendszert két évvel ezelőtt vezették be Pekingben. Az olimpiai felkészülés jegyében kétezer jüanig (45 ezer forintig) terjedő pénzbüntetésre számíthatnak azok a taxisofőrök, akik szándékosan hosszabb utat választanak, megtagadják az utas felvételét vagy a valóságosnál több viteldíjat számolnak fel.

Folyamatosan vizsgálják a fővárosi taxik tisztaságát is, ha az ellenőrök az üléseket borító fehér huzaton egy foltot is találnak, a sofőrt 200 jüanra (közel 4500 forintra) büntetik. A bírság eléggé elrettentő, mivel a pekingi taxik alap tarifája 3 kilométeres körzetben 10 jüan, azaz 222 forint. Az utasok biztonsága érdekében a sofőr fényképe, neve, valamint azonosító száma a kesztyűtartón jól látható.

A sofőrök többsége vidéki munkavállaló, akik az olimpiai felkészítés jegyében havi rendszerességgel kötelező angolórákon vettek részt. Az alapvető kifejezéseken, illetve a köszönésen kívül a külföldi turista azonban sokkal többre nem számíthat. Az egységes megjelenés jegyében a sofőröknek augusztustól sárga inget, kék nadrágot és fekete-sárga csíkos nyakkendőt kell viselniük.

Mivel a taxisofőrökkel előbb-utóbb a legtöbb turista találkozik, korábban még azt is megtiltották nekik, hogy kopasz fejjel vagy szakállat viselve szállítsák az olimpiára érkező vendégeket. A női sofőröknek túlságosan extravagáns frizurával sem szabad munkába állniuk.

A taxisoknak ráadásul alaposan fogat és szájat kell mosniuk, különösen akkor, ha a kínai konyha egyik jellegzetességével, a fokhagymával fűszerezett ételt fogyasztottak. Az izzadság- vagy fokhagymaszagú fuvarozó akár a működési engedélyét is elvesztheti.

A főváros vezetése csak egy dologra nem talált megoldást, a vidékről érkezett sofőrök közül sokan még mindig nem ismerik ki magukat a 17 milliós metropoliszban.

A kínai főváros élelmiszerbiztonsági hivatala megtiltotta, hogy kutyahúsból készült ételt szolgáljanak fel a pekingi szállodák és vendéglátó helyek étlapján az augusztusi olimpia és a szeptemberi paralimpia idején. Sőt azt is kikötötte, hogy a hagyományos gyógydiétáknál világosan tüntessék fel, ha eb is került beléjük.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy a kutyamenük felháborítják az állatvédő szervezeteket és a nyugati világból érkezett látogatókat. A kutyahúst a dél-koreai konyha is előszeretettel használja, s
az 1988-as szöuli olimpia idején hasonló okokból szintén felfüggesztették az ilyen fogások feltálalását.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »