Vendéglátóhely.hu

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos

Bodonyi Miklós, 2008. december 30. 11:15

Vasárnaptól már árusítják az engedélyezett pirotechnikai eszközöket, tűzijátékokat, de felhasználni ezeket csak december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig szabad. A fel nem használt tűzijátékokat január 5-ig mindenki köteles visszavinni a vásárlás helyére. Az eladónak pedig vissza kell venni azokat. Aki ennek nem tesz eleget szabálysértést követ el.

A petárdázást 2005 óta tiltják. Petárdának nevezi a jogszabály, a jelentős hanghatást produkáló eszközöket. Az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket -például tortagyertya- egész évben lehet vásárolni.

A nem jelentős hanghatással rendelkező, de igen látványos pirotechnikai eszközöket -például vezetőpálcás rakéta, tűzforgó, szikraszökőkút- az arra kijelölt helyeken, december 28. és 31. között nagykorú személyek vásárolhatnak, csomagolással együtt legfeljebb 3 kg súlyhatárig. Felhasználni ezeket szilveszter este, 18 órától másnap reggel 6 óráig lehet.

A felhasználás közben figyelemmel kell lenni a felhasználói útmutatóban előírt szabályokra, különös tekintettel arra, hogy az eszközök ne kerüljenek éghető anyag közelébe, ne okozzanak személyi sérülést vagy anyagi kárt.
 

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »