Vendéglátóhely.hu

Régiók és városok európai hete Brüsszelben

Hírszerkesztő , 2008. október 6. 9:17

Az európai regionális politika kiemelt rendezvénye az immár hatodik éve megtartott "Nyílt Napok" rendezvénysorozat, a régiók és városok európai hete, amelyet az Európai Bizottság és a Régiók Bizottsága szervez, idén október 6. és 9. között.

[MTI] Közel 7400 európai, nemzeti és regionális döntéshozó, szakértő, valamint a bankszektor, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői vesznek részt Brüsszelben a 145 szemináriumon és egyéb rendezvényen. Ezzel párhuzamosan 230 helyi rendezvényt tartanak az Európai Unión belül, illetve kívül.

A négynapos eseménysor lehetőséget biztosít a tudásmegosztásra, illetve tapasztalatcserére a munkahelyteremtés, innováció, éghajlatváltozás és egyéb kihívások témában, hozzájárul a jövőbeli európai kohéziós politikáról folytatott vitához.

Danuta Hübner, regionális politikáért felelős EU-biztos szerint az európai intézmények, a regionális és helyi hatóságok, a városi önkormányzatok, szövetségek, egyetemek, bankok és befektetők közt folyó párbeszéd célja: a lehető legjobb feltételeket teremteni a beruházásokhoz, a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez, jobb életminőséget és nagyobb jólétet biztosítani az unió 500 millió polgára számára.

Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának elnöke ehhez hozzáfűzte, hogy manapság politikai szempontból a régiók és a városok jelentősége a korábbinál nagyobb.

"Zavaros időkben vezető szerepet tölthetnek be, és megoldásokat kínálhatnak" - fogalmazott a belga néppárti politikus. Felhívta a figyelmet arra, hogy az unión belüli állami beruházások több mint 66 százalékát régiók, illetve városok valósítják meg, és kulcsfontosságú a szerepük az innováció, a kutatás, valamint az oktatás terén is.

Az idei "Nyílt Napok" rendezvénysorozat igyekszik kiemelni azokat a főbb kihívásokat, amelyekkel a régióknak és városoknak szembe kell nézniük. A szemináriumok a következő témák köré csoportosulnak: innováció - a kutatás, a technológiai fejlődés és az innováció támogatása -, a fenntartható fejlődés és az éghajlatváltozás összefüggései, együttműködés és hálózatépítés - a bevált módszerek cseréje a regionális fejlesztés területén -, valamint az európai kohéziós politika. A vitákra 216 régió, illetve város jelentkezett be partnerként valamely témában.

A "kelta kapcsolatok" elnevezésű munkacsoport azt fogja megvizsgálni, hogy miként kezelhetők az éghajlatváltozás káros hatásai. David Fisher építész előadást tart az "Ökoképzelet a jövő városaiban" elnevezésű munkaértekezlet keretében. Fisher a tervezője a világ első forgó felhőkarcolójának, amely Dubaiban épül fel. A forgást nap- és szélenergia felhasználásával biztosítják majd.

A 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban a kohéziós politikához kapcsolódó 455 program végrehajtása szükségessé teszi a hatóságok és az üzleti közösség közötti együttműködést annak érdekében, hogy a leghatékonyabban használják fel az uniós forrásokat. A Régiók Bizottságának brüsszeli székhelyén a befektetők fóruma, az "Investors' Café" szolgál találkozóhelyül helyi és regionális politikusok, vállalatok, bankárok és kutatók számára. A legfontosabb részt vevő vállalatok között megtalálható a Siemens, a Nokia, a Philips és a Ferrari.

A partnerrégiók és -városok által szervezett 230 helyi eseményre 31 országban kerül sor. E rendezvények közt vannak fesztiválok, viták és sportversenyek. Céljuk közös: megünnepelni azt, amit európai vívmányoknak szoktak nevezni, valamint felhívni a figyelmet az olyan uniós beruházásokra, amelyek - 2007 és 2013 között 347 milliárd euró összértékben - technológiai parkok, innovatív városfelújítási rendszerek, illetve nagy sebességű közlekedési hálózatok megteremtésére irányulnak.

A legtöbb rendezvénynek Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország ad otthont. A résztvevő nem uniós országok között van Törökország - a "Mit jelent az Európai Unió a nők számára?" című szemináriummal -, valamint Izland, ahol vitát rendeznek az izlandi régiók helyzetéről.

További információk a "Nyílt Napok" rendezvénysorozatról a http://www.opendays.europa.eu honlapon találhatók.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »