Vendéglátóhely.hu

Újraindult a révátkelés a Tiszán Rákóczifalva és Tiszavárkony között

Hírszerkesztő , 2007. november 9. 16:06

Harminc év után ismét megindult a révátkelés a Tiszán Rákóczifalva és Tiszavárkony között; beindításától mindkét településen azt remélik, hogy a folyópart természeti adottságaiban rejlő idegenforgalmi lehetőségeket az eddiginél jobban ki tudják használni.

[MTI] Szolnok és Tiszaug között jelenleg ez az egyetlen hely, ahol át lehet kelni a Tiszán - emelte ki a nagyközség polgármestere a pénteki, Rákóczifalván megtartott átadón. Tóth Lajos elmondta: a rév újraindításának tervei még 2004-ben fogalmazódtak meg, a 14,6 millió forintos beruházás megvalósulását a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 11 millió forintos támogatása tette lehetővé. A fennmaradó összeget a két település közösen, nagyobb részben Rákóczifalva állta.

A pénzből egy nyolc személyes, gyalogosok és kerékpárosok szállítására alkalmas kishajót vásároltak, amelyet Boris néninek neveztek el a révet egykoron kezelő asszony emlékére. Emellett Rákóczifalván 20 méterrel meghosszabbították a révlejárót, biztosítva ezzel, hogy alacsony vízállásnál is működni tudjon a rév. A tiszavárkonyi parton még most is folyik a lejáró átépítése, ám a munkák hamarosan befejeződnek, így tavasztól már napi rendszerességgel járhat a révhajó.

Mészáros Zoltán, Tiszavárkony polgármestere arról beszélt, hogy a két folyóparti település önkormányzatai közötti együttműködés is erősödhet.

Iváncsik Imre, Szolnok szocialista párti országgyűlési képviselője a két település összefogását példaértékűnek ítélte, és kifejezte reményét, hogy új közlekedési lehetőség az idegenforgalom fellendülését hozza majd a környéken.

Eddig a két település a szolnoki Tisza-hídon át csak közúton volt elérhető 27 kilométer megtételével. Rákóczifalván a révátkelőre alapozva a turizmus élénkítéséért alig egy éve már elkészült a tiszai ártér élővilágát bemutató tanösvény, és a tervek között szerepel egy szabad strand és egy kishajókikötő kialakítása is.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »