Vendéglátóhely.hu

Románia lemaradt az egészségturizmusban

Hírszerkesztő , 2008. október 7. 9:22

Románia egyelőre elveszítette a vízre alapozott egészségturisztikai versenyt Magyarországgal szemben, jóllehet minden adottsága megvan ahhoz, hogy nyerő legyen a térségben. A fürdős wellness és gyógyüdültetési szolgáltatás azonban nemcsak Magyarországon, hanem Bulgáriában is olcsóbb, mint Romániában, állapították meg helyi szakértők egy Brassóban az ágazatról rendezett nemzetközi összejövetelen.

[MTI] Magyarországon mostanra szinten minden valamire való természetes vízforrásra turisztikai lehetőség épült, Románia viszont eddig elvesztegette ezt a lehetőséget, holott Európában Romániában van a legtöbb termálvízforrás, írja a Bursa.ro internetes román üzleti lap, a román gyógy-idegenforgalmi szövetség elnökét, Nicu Radulescut idézve.

Az emberi tényezőkkel, az elhanyagolt infrastruktúrával, a beruházók és a helyi hatóságok közötti együttműködés hiányával van a probléma. Az egészségügyi személyzet színvonalával a gyógyszállóknál nincs gond Romániában, mondják a szakértők.

A romániai wellness hotelek nem emelték áraikat az idén, csak a legmagasabb kategóriájúak, 10-15 százalékkal. A szálláshelyek többsége azonban a rendszerváltás előtti, "beutalós" korszakot juttatja eszébe a gyógyulni vágyóknak, a legtöbbjük legföljebb kétcsillagosnak felel meg a mai nemzetközi szabványok szerint. Ma az ilyen üdülőkbe majdnem ötödével kevesebben látogatnak, mint az 1970-es években.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »