Vendéglátóhely.hu

Több mint másfél millió magyar turista keresi fel évente Romániát

Hírszerkesztő , 2008. március 28. 10:47

Évente körülbelül 1 700 000 magyar turista keresi fel Romániát, a becslések szerint a Magyarországról beutazók 75-80 százaléka a Székelyföldet is meglátogatja - mondta csütörtökön Mátéffy Győző, a román idegenforgalmi tárca Hargita és Maros megyei kirendeltségének vezetője.

[MTI] Mátéffy szerint a Romániát felkereső magyarországiak jelentős hányadának uticélja a Székelyföld, ezen belül a legtöbb minősített szálláshellyel rendelkező Hargita megye.

A székelyföldi turizmus a csíksomlyói pünkösdszombati búcsúra érkező hatalmas zarándoktömeg fogadására alakult ki rögtön a rendszerváltás után - mondta Mátéffy, hozzáfűzve, hogy az így létrehozott szálláshelyeket kívánták hasznosítani egész évben az idegenforgalmi vállalkozók.

A szakember szerint kezdetben ugrásszerűen nőtt a szálláshelyek száma, mára azonban a szolgáltatások minőségének javítása került előtérbe.

Eddig főleg az erdélyi kötődésű magyarországi turisták keresték fel a környéket, a magasabb besorolású, három csillagos szállodai helyek számának növekedésével egyre több a tartalmas kikapcsolódásra vágyó vendég, akinek fontos a jó út, a biztonságos parkoló, a változatos program - mondta Mátéffy.

Véleménye szerint nagyban hozzájárultak az ágazat székelyföldi fejlődéséhez az utóbbi években megvalósított infrastruktúra-beruházások: jó út vezet a határtól a Székelyföldig, térerő pedig majdnem mindenhol van a mobiltelefonok számára.

Az idegenforgalmi szakember közölte, hogy Hargita megyében 145-re tehető a vendégfogadással foglalkozó vállalkozások, illetve vállalkozói tömörülések száma, ez utóbbiak többnyire egy-egy falu vagy kistérség 25-40 vendégfogadóját tömörítik, és egységesen kínálják szolgáltatásaikat.

Hozzáfűzte: az idén a Hargita megyei vendégfogadók 12 nemzetközi turisztikai vásáron kínálták szálláshelyeiket és programjaikat, további 12 más vásáron való részvétel szerepel terveikben.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »