Vendéglátóhely.hu

Többet kér a Balaton-régió

Hírszerkesztő , 2008. szeptember 14. 11:46

A jelenleginél nagyobb arányban kíván részesedni a Balaton-régió a fejlesztési forrásokból, hatékonyabb és gyorsabb pályáztatási rendszerrel - summázta a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki rádpusztai ülésének legfőbb mondandóját Suchman Tamás, a szervezet elnöke.

[MTI] A szervezet elnöke reményét fejezte ki, hogy hétfőn a parlament megszavazza a Balaton törvényt, amelynek hiánya több fejlesztés beindítását is akadályozza. Hozzátette: a köztársasági elnök által támasztott legfőbb, a térség szennyvízkezelésével kapcsolatos problémák kezelésére adott a kormányzati szándék, és kínálkozik lehetőség.

Suchman Tamás kifejtette: sikerült az üdülőövezetben érdekelt három dunántúli régióval jó együttműködést kialakítani, de az eredmény mégis várat magára, mert a fejlesztéseket hátráltatja a turisztikai pályázatok lassú elbírálása és az elnyert támogatások késlekedő továbbítása.

Hangsúlyozta: fejlesztések nélkül nem várható fejlődés a balatoni turizmusban, ezért elfogadhatatlan minden késlekedés. A pályázatok kezelését jelentősen felgyorsíthatná a BFT munkaszervezetének a közreműködése, amennyiben erre a gazdaági tárca lehetőséget ad.

"Csak akkor maradok a BFT élén, ha sikerül a támogatások elosztását hatékonyabbá és gyorsabbá tenni" - jelentette ki a politikus.

Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség elnöke, Siófok polgármestere elmondta, a napokban tárgyalt a dél-balatoni önkormányzatok képviselőivel, akiknek lesújtóak a tapasztalataik a balatoni pályázati lehetőségekről.

"Nagy lehetőségek rejlenek még a Nemzeti Fejlesztési Tervben, de nem érezzük úgy, hogy a Balaton a jelentőségének megfelelően részesülhetne belőle" - mondta.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Fideszes országgyűlési képviselő szerint nem a régiós, hanem az ágazati programokban van a legnagyobb támogatási lehetőség, amelyekben viszont "nem érhetők tetten" a balatoni célok, érdekek.

A BFT vezetése egyeztetést kezdeményez a gazdasági tárcával az akciótervekben elnyerhető források nagyobb arányú balatoni célokra történő felhasználása érdekében. Szó esett arról is, hogy a tanács rendkívüli ülésre invitálja a közlekedési tárca vezérkarát is, tárgyalni a Balaton-térség sürgető közlekedési kérdéseiről: az északi part tarthatatlan közlekedéséről, a bicikliutak karbantartásáról, a regionális vasútról és a második balatoni kompról.

Mivel az ülésen felvetődött, miét nem indultak el évek óta a balatoni kempingfejlesztések, Suchman Tamás szeretne tájékoztatást kérni a témában leginkább érintett SCD Holding vezetésétől.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »