Vendéglátóhely.hu

Torkos Csütörtök: hová menjünk enni?

Kovács Attila, 2008. január 25. 13:11

Örömmel jelentjük be, hogy oldalunkra is felkerült azon helyek listája, amelyek csatlakoztak a Torkos Csütörtök 2008. február 7-i akciójához. Ezen felül egy keresővel is szeretnénk segíteni a torkoskodásra vágyókat, amivel könnyen megtalálhatjátok az oldalunkon lévő, Torkos Csütörtök 2008 akcióhoz csatlakozott helyeket.

Torkos Csütörtök 2008Az elmúlt napok szorgosan teltek szerkesztőségünkben. Elhatároztuk, hogy olvasóink számára egy olyan könnyen kezelhető oldalt állítunk össze a Torkos Csütörtök 2008 akció apropóján, ahol könnyen megtalálják azt a vendéglátóhelyet, amit szívesen meglátogatnának az idei Torkos Csütörtökön.

Az idei Torkos Csütörtök akcióhoz közel ezer vendéglátóhely csatlakozott, ezzel felülmúlva az elmúlt évek számait. Míg a 2006-os Nagy Ízutazás 2006 kapmány keretén belül megszervezett Torkos Csütörtök akcióban ötszáz, addig tavaly már közel hétszáz, idén pedig majdnem ezer vendéglátóhely gondolta úgy, hogy egy nap vendéglül látja a vendégeit, és féláron kínálja a finomságait.

De mi is a Torkos Csütörtök?

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a Farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a Húshagyó Kedd, a Hamvazó szerda és a Torkos Csütörtök. Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a Hamvazószerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnénk ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára. Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazószerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is. [www.menjunkenni.hu]

Olvasóinknak a Vendéglátóhely.hu alábbi oldalával szeretnénk kellemes böngészést, és finom falatokat, jó torkoskodást kívánni!

Torkos Csütörtök 2008 helyek listája
a Vendéglátóhely.hu-n.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »