Vendéglátóhely.hu

Új gyógygázfürdő Mátraderecskén

Hírszerkesztő , 2007. november 6. 4:01

Megkezdte működését az újonnan átadott épületben Magyarország egyetlen mofetta-, vagyis gyógygázfürdője Mátraderecskén - közölte a település polgármestere az MTI-vel.

[MTI] A Mátraderecskei Önkormányzat által létrehozott gyógyközpont 420 millió forintba került. Ebből 185 millió forint a Széchenyi-terv keretében érkezett, a vidékfejlesztési keretből erre a célra 40 milliót kapott a község, a fennmaradó 195 millió forintot pedig az önkormányzat részben a költségvetéséből, részben hitelből fedezte - mondta Zám Ferenc az MTI-nek.

A Mátraderecskei Önkormányzat jelentős gyógyászati-turisztikai potenciált lát a beruházásban, már folynak a tárgyalások egy később apartman hotelként működtetendő lakópark beruházásról - tette hozzá a polgármester.

A mofetta a földből feltörő, elsősorban szén-dioxidot tartalmazó gázkeverék, amely fürdőterápiaként alkalmazva kiemelkedően hatásos érrendszeri betegségek, érszűkületek, visszérrendszeri panaszok és egyes reumatológiai kóresetek kezelésére.

Becslések szerint Magyarországon 800 ezer artériás érbeteg él, ebből 400 ezer állapota súlyos. Dr. Gyetvai Gyula, a gyógycentrum igazgatója elmondta: Magyarországon jelenleg évente hétezer amputációt végeznek érrendszeri problémák következtében. Ez az érték százezer lakosra vetítve a háromszorosa a nyugat-európai műtétek számának.

A mofetta gáz a betegek jelentős részénél megállítja az állapotromlást, segítségével az amputáció sok esetben elkerülhető, amely költségmegtakarítást jelent az egészségügy számára. Az 1.800 négyzetméter hasznos területű intézmény 300 beteg folyamatos ellátását teszi lehetővé – mondta az igazgató.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »