Vendéglátóhely.hu

Újonnan nyitó budapesti luxushotelek

Hírszerkesztő , 2010. március 1. 17:50

2009-ben Magyarországon is visszaesett a turizmus iránti érdeklődés, a szálloda fejlesztések viszont nem, több új szereplő kíván piacra lépni még a válság előtt elkezdődött fejlesztéseinek köszönhetően.

A budapesti szállodák kihasználtsága tíz százalékkal esett vissza, körülbelül 49 százalék az egy évvel korábbihoz képest, amely nagyrészt az idelátogató külföldi vendégek hiányának köszönhető.
Különbség figyelhető meg a minőségi fokozatok, kategóriák függvényében is: csökkent a négycsillagos hotelek kihasználtsága, amihez az újonnan épült és átadott szállók járultak hozzá nagy részben. Legkevésbé az ötcsillagos kategóriát érintette a vendégek számának csökkenése.

A szobaárakat tekintve stagnálás vagy enyhe csökkenés jellemző, ami a magas forint/euró árfolyamnak tudható be és leginkább a magas árkategóriájú helyeken figyelhető meg.
Összefoglalva elmondható, hogy a regionális versenytársakhoz képest a fővárosi szállodák árai versenyképesek: átlagosan 118 euróért szállhatunk meg egy éjszakára egy ötcsillagos hotelben, négycsillagosban 58 euróért, háromcsillagosban 35 eurót kell fizetnünk egy-egy itt eltöltött éjszaka után.

2010-ben több hotel átadására is lehet számítani a Fővárosban négy-és ötcsillagos kategóriában, ez közel 1000 új szobát fog jelenteni a válság előtt elkezdett fejlesztéseknek köszönhetően. Idén tervezi nyitását négycsillagos kategóriában a Marriot Courtyard, az Eurostars Hotel, a Continental Hotel Zara és az Alta Moda Fashion Hotel. Ötcsillagos kategóriában a Klotild Palace, a Thermal Hotel Rácz és a Buddha-Bar fogja várni a pihenni vágyókat.

Idegenforgalom és turizmus szempontjából idén kiemelkedő jelentőséggel bír Pécs, ahol több hotel is épül az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódva. A környező településeken főleg a gyógyfürdők közelében tapasztalható fejlesztés, melyek nagyrészben Európai Uniós támogatással valósulnak meg.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »