Vendéglátóhely.hu

Uniós irányelv készül az időmegosztásos üdülési jogról

Hírszerkesztő , 2008. október 21. 9:06

Az Európai Parlament szerdán folytat vitát Strasbourgban arról az uniós irányelvtervezetről, amely az időmegosztásos (timeshare) üdülési piac egységes, átlátható szabályozását célozza.

[MTI] Az ingatlanok időben megosztott használati jogán alapuló nyaralási konstrukció a hetvenes évek óta terjedt el. Az Európai Timeshare Szervezet adatai szerint 2001-ben 25 európai országban 1,4 millió család élt ezzel a lehetőséggel, a szektor pedig 200 ezer munkavállalót foglalkoztatott. Az iparág 2,3 milliárd euró értékben adott el timeshare-jogokat abban az évben. A legtöbben Németországban és Nagy-Britanniában vásároltak ilyen jogot, az üdülőközpontok többsége pedig Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Portugáliában található.

Bár az EU 1994-ben irányelvvel próbálta harmonizálni a terület jogi szabályozását, az üzemeltetők és a nyaralók közötti - mindenekelőtt a szolgáltatások feltételeiről és minőségéről szóló - viták továbbra is gyakoriak. Az új irányelv erősíti és egyértelművé teszi a fogyasztók jogait, a megfelelően működő nyaralásszervezők számára tisztességes versenyt biztosít.

A szöveg új szabályokat állapít meg a szerződéstől való elállásra, a szerződés nyelvének megválasztására és a tájékoztatási kötelezettségre is. Az irányelv kiterjed a nyaralóklubokra és az üdülési jogok adásvételére, valamint cseréjére is, sőt a szabályozás hatálya alá kerül a hajók, lakókocsik időmegosztásos használati joga is.

Jogilag egyértelművé teszi az új irányelv, hogy a főszerződés megszűnésével a járulékos szerződések is megszűnnek. Az üdülőkluboknál nem lehet majd előre fizetendő átalányárat kérni, hanem egyenlő, éves részleteket kell fizetni. Az időmegosztás-szerződést aláírók 14 napon belül indoklás nélkül elállhatnak a szerződéstől.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »