Vendéglátóhely.hu

Ünnepel a főváros - 10. Budapesti Karácsony

Hírszerkesztő , 2008. december 6. 15:02

Különleges év az idei, hiszen a Főváros legnépszerűbb téli rendezvénysorozata tizedik alkalommal várja Pest legszebb terére a látogatókat a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. szervezésében.

Ez a turisztikai holtszezonban megrendezett, több mint egy hónapig tartó adventi-karácsonyi programsorozat nem csupán a helyiek ünnepi készülődésének egyik fénypontja, hanem a külföldi turisták kedvenc vásárló-negyedének pompás éke is egyúttal, amelyet szinte kivétel nélkül mindenki meglátogat az itt tartózkodása alatt.

A téli szezon elsőszámú motivációi, a karácsonyi bevásárlás, és az autentikus ünnepi hangulat megélése, melyeket a Budapesti Karácsonyi Vásár kiválóan ötvöz, évről évre folyamatosan gyarapodó látogatószámot jelent, amely tavaly már túllépte a 600ezret. A rendezvényre épített promóciónak köszönhetően, Budapest igen népszerű téli desztinációvá nőtte ki magát és hagyományőrző belvárosi karácsonyi vására immár Európa-szerte ismert és elismert attrakcióvá vált.

A Budapesti Karácsonyta kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon: 2006-ban a világhírű Travel&Leisure magazin beválogatta a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig ’nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni’. A legnépszerűbb útikönyvek szinte kivétel nélkül kihagyhatatlan látnivalóként ajánlják a Budapesti Karácsonyt.

Mára az esemény túlnőtte Európa határait is, hiszen a közelmúltban Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának díszvendégeként mutatkozott be. A fesztivál művészeti igazgatója személyesen hívta meg a Vörösmarty téri kézműves áruk színvonaláért felelős Népművészeti Egyesületek Szövetségét, miután 2006-ban végiglátogatta Európa legnagyobb karácsonyi vásárait, s a szakmai szempontok alapján a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak.

A Budapesti Karácsonyi Vásár legnagyobb vonzereje, hogy itt kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek és hagyományőrző zenekarok jelennek meg.

Az utánozhatatlan ünnepi atmoszféra a barátságos fapavilonoknak és a bennük megtalálható egyedülálló árukínálatnak köszönheti népszerűségét, hiszen a több mint 100 kézműves elárusító helyen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékkel, különleges ajándéktárgyakkal valamint népi- és iparművészeti díszekkel vonul fel.

A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára is igazi paradicsom ez a belvárosi helyszín, hiszen a töki vályogkemencében sült kenyérlángos vagy a kürtőskalács illata, valamint a kemencében sült hagyományos népi ételek, barátságos pecsenyesütők standjai messziről oda vonzzák a látogatókat. Aki szereti a jó forralt bort, annak szintén a Vörösmarty téren a helye, hiszen az évente megújuló vásári bögrét a fűszeres ital fogyasztása után mindenki hazaviheti.

Forrás: www.budapest.hu

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »