Vendéglátóhely.hu

Utazási Kiállítás 2008 díszvendége Szlovénia

Hírszerkesztő , 2008. március 3. 10:28

A meglepetések országa, Szlovénia, a vizek országa, Magyarország és a kalandtúrákat kedvelők körében egyre népszerűbb egzotikus Vietnam az idei Utazás kiállítás főszereplői.

[MTI] A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg a február 29. és március 12. között látogatható, számos rendezvénnyel kísért turisztikai seregszemlét.

Ujhelyi felhívta a figyelmet az Európai Unió turisztikai pályázati lehetőségeire és kiemelte: éppen február 28-án a kiállítás megnyitásának napján hirdettek meg egy 1,2 milliárd forintos keretet, amelyre a régiók és kistérségek pályázhatnak. Kétféle célra használható fel ez a pénz: rendezvényekre, fesztiválokra és azok marketingjére.

Magyarországgal együtt 50 ország, 874 standon, 18 ezer négyzetméteren mutatkozik be a 31. Utazás kiállításon, amelynek idei díszvendége Szlovénia. E különleges földrajzi adottságú ország magas hegyekkel, kiváló síterepekkel, tágas síkságokkal, tengerparttal, vadvizekkel, borvidékekkel, karsztbarlangokkal várja a magyar turistákat. A megnyitón, amelyen szlovén előadók muzsikáltak, Dmitri Picinga, a szlovén turisztikai hivatal vezetője köszönte meg a lehetőséget, hogy fiatal állama díszvendégként mutatkozhat be.

A lengyeleké az egyik legnagyobb stand, amelyen több régió külön információs csomaggal várja az érdeklődőket, így a Malopolska - Krakkó, Zakopane, Tarnów és környéke -, Podkarpackie, Przemysl és környéke, Katowice, Bielsko Biala, a Beszkidek, Wroclaw, Karkonosze valamint Zielona Góra, az egyedüli lengyel bortermelő vidék. Minden érdeklődőnek, aki igénybe szeretné venni a lengyelországi gyógy-, wellness és spa szolgáltásokat, ingyenes Lengyelország Kártyát adnak, amely különböző kedvezményekre jogosít.

Immár harmadik alkalommal vesz részt a kiállításon külön nemzeti standdal Japán, amelynek standjára a megnyitón sokakat odavonzott a dobszó és a különleges tésztaételek sokasága. A legkülönlegesebb programnak egy hagyományos japán szertartás, a kagamibiraki ígérkezett, amely nem más, mint "japán szakéshordó tetejének betörése fakalapáccsal". A japánok a siker reményében szokták elvégezni ezt a szertartást, amikor valami új dologba kezdenek.

A hétvégén ikebana bemutatókkal is kirukkolnak - a japán virágrendezés művészete főleg a hölgyeket vonzza. A csarnok színpadán március elsején kora délután lép fel a Kuiyo-Kito Taiko együttes, hagyományos japándob produkciójával. Magyarországon egyre népszerűbb úticél Japán, bár az utak elég drágák. Ezért arra törekszenek az utazásszervezők, hogy a repülőjegyek árából próbáljanak lefaragni - akad jegy már 130 ezer forintért -, igaz a helyi árak is elég borsosak.

A hazai kínálatban eddig is kiemelt szerepet kaptak a gyógyüdülőhelyek, termálfürdők, vízi túrák és természetesen a Balaton, de idén még több strand, gyógyszálloda, élményfürdő, tó- és folyóvidék kikapcsolódási lehetőségei közül választhatnak a látogatók, hiszen 2008-at a Vizek Évének nyilvánította a Magyar Turizmus Zrt.

A B és a D pavilon nem egyszerűen csak a belföldi turisztikai palettát mutatja be, hanem tánccal, muzsikával, finom falatokkal kísért szórakoztató színes programokat is kínál. Számos népszokás felelevenítését is ígérik a szervezők.

Ismét licitálhatnak a látogatók az utazási ajánlatokra. Az utazási irodák kalapács alá kerülő programjaira bárki licitálhat, aki az árverés helyszínén, a B pavilon színpadánál, illetve a www.reise.info.hu oldalon regisztrált. A belépőjegyekkel is lehet nyerni üdüléseket, utazásokat, no meg egy hosszú hétvégét Londonban.

A vidékről vonattal vagy autóbusszal érkezők 50 százalékos kedvezményre jogosultak a MÁV illetve a Volánbusz Zrt. belföldi járatain. A hétvégén a MÁV Nyugati pályaudvar és a Hungexpo Zrt. főbejárata között különvonatok közlekednek. A közönségnapokon a nyugdíjasok, a diákok és a családok kedvezményes jegyet válthatnak. A Turizmus Kártya ellenében 40 százalékkal kevesebbe kerül a napi jegy, a belépők üdülési csekkért is megvásárolhatók.

A kísérőrendezvények között van a Magyar Leader Expo, amelyen a magyar gazdák mutatkoznak be és amelyhez szakmai programok csatlakoznak. A turizmus elválaszthatatlan a vendéglátástól, ezért is csatlakozik a kiállításcsokorhoz a Culinary Expo és a Gasztro Show, amely számos szakmai versenynek is helyt ad.

Az Utazás kiállításhoz kapcsolódik a Karát nemzetközi ékszer, drágakő és óra vásár, amelynek idei főszereplői a nem nemesfémből készült ékszerek.

A megnyitón adták át a Magyar Turizmus Minőségi Díj táblákat és okleveleket a 2007. évi, legjobbnak ítélt éttermek és szállodák vezetőinek. A nyertes éttermek: Apetito Étterem és Kávézó, Hubertus Hof étterem, valamint a Lázár Lovaspark.

A díjazott szállodák: Aranyhomok Wellness Szálloda, Atrium Hotel - Mellow Mood Group, Danubius Health Spa Resort Helia Conference, Danubius Zrt. Hilton Budapest, Danubius Zrt. Radisson SAS Béke Hotel, Hotel Azur, Hunguest Grandhotel Galya, Hunguest Hotel Freya, Hunguest Hotel Zrt. Hotel Helios, Hunguest Hotels Zrt. Hotel Aqua-Sol, Ibis Budapest Heroes Square, Natur Med Hotel Carbona, Novotel Budapest Danube, Radisson SAS Birdland Resort and Spa, Ramada Hotel and Resort, Residence Izabella, Rogner Hotel and Spa Lotus Therme, valamint a Thermál Hotel Visegrád.

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »