Vendéglátóhely.hu

Vitás helyzetet szült a balatoni konjunktúra - tanácskozás

Hírszerkesztő , 2008. március 8. 10:21

Nagy érdeklődés tapasztalható a balatoni fejlesztések iránt, ami feszültségeket szül a táj szépségéért és a tóért aggódók, valamit az üdülőövezet jövőjét nagy beruházásokkal, új attrakciókkal és új munkahelyeket teremtésével elképzelők között - derült ki az "Értelmiségiek a Balatonról" című, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által szervezett rendezvényen pénteken Balatonfüreden.

[MTI] Suchman Tamás, a BFT elnöke szerint meg lehet találni a kompromisszumos lehetőségeket. Az üdülőövezet gazdasági súlyát érzékeltetve elmondta, becslések szerint évente 10-15 millió, vagyis egy Magyarországnyi ember fordul meg a Balatonnál, ahol a belföldi vendégforgalom fellendülése mellett egyebek közt 12 ezer külföldi ingatlan-tulajdonos bonyolít komoly vendégforgalmat.

Tekintettel a balatoni konjunktúrásra a BFT elnöke különösen fontosnak tartja, hogy az új beruházásokat ne csak helyi, hanem a régió egészét figyelembe vevő, egységes szabályozás mentén engedélyezzék. Mivel ez hiányzik, Suchman Tamás kezdeményezni kívánja, hogy a Balaton törvény módosításának tárgyalását csúsztassa el pár hónappal a parlament.

Ujhelyi István, az önkormányzati tárca államtitkára a tömegturizmus helyett a minőségi turizmus híve a Balatonnál. Az államtitkár óva intett attól, hogy ésszerűtlen aggályoskodással, a fejlesztések ellehetetlenítésével elriasszák a befektetőket az üdülőövezetből. A beruházók több esetben régóta pusztuló értékeket mentenek meg, és megfelelő szabályozás mentén komoly fejlődést, új munkahelyeket hozhatnak a tréségbe - hangsúlyozta.

Sáringer Gyula, a balatoni szúnyogirtás szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kémiai irtást betiltani akaró uniónak idejében kell jeleznie hazánknak, mentességet kérünk ez alól a szabályozás alól a Balatonnál. Amennyire lehet, már eddig is mellőzték a kémiai beavatkozásokat, biológiaival kiváltva, de évente párszor szükség van a kémiai irtásra azért, hogy a vérszívók elszaporodása ne lehetetlenítse el a turizmust.

Virányi István, a Balatonért is felelős állami főépítész arra figyelmeztetett, hogy igen érzékeny a tó ökológiai egyensúlya, csakis erre tekintettel szabad fejleszteni. Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke is a tó ökológiai egyensúlyának fontossága mellett érvelt, hangsúlyozva, hogy itt nem csak nemzeti, hanem egyedülálló európai érték megőrzéséről van szó.
 

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »