Vendéglátóhely.hu

Kincs a mélyben, élmény a hullámok között - Gazdag program a Vizek Évében

Hírszerkesztő , 2008. február 20. 13:04

Víz nélkül nem létezhet az ember, és nemcsak azért, mert sejtjeink elpusztulnának nélküle. Amellett, hogy lételemünk, ezerféle módon juttat élményhez. Bár Magyarországnak nincs tengere, egyik nagy turisztikai vonzereje mégis a víz: főleg a gyógyító termálvíz, ez a folyékony kincs, amely a mélyből tör elő, szakadatlanul, évezredek óta.

Vizek Éve 2008[MTI] A Magyar Turizmus Zrt. a Vizek Évének nyilvánította 2008-at, a Nagy Ízutazás, illetve a Zöldturizmus Éve sikerére, a pozitív visszajelzésekre alapozva.

Tavaly felmérést végeztek a magyar lakosság körében a különböző, vízhez kötődő utazásokkal kapcsolatos attitűdök, utazási szokások megismerése érdekében. Mint kiderült, a magyarok legtöbbje szívesen venne részt többnapos belföldi vízparti túrán, szereti a halételeket, és érdeklődik a vizek, vízpartok élővilága iránt.

Azt, hogy gyógyfürdőink világhírűek, minden magyar tudja. A strandok mellett egyre népszerűbbek az aquaparkok. A gyógy- és termálfürdők szempontjából jelentős szerepe van a közelségnek. Külföldre még kevésbé szívesen utaznának ilyen jellegű üdülésre, ebben a távolság és a nyelvismeret hiánya is szerepet játszik. Itthon viszont biztonságban érzik magukat az emberek, a környezet ismert és egyötödük szerint az édesvíz kellemesebb, mint a sós tengervíz. Ráadásul nem kell annyi időt utazással tölteni.

A természetes hazai vizek partján a legtöbben strandolnak, fürdőznek (a megkérdezettek 64,8 százaléka említette ezt a tevékenységi formát), sokan a horgászatnak (26,3), télen pedig a jeges sportoknak (12,4) hódolnak. A különböző vízi sportok egyelőre csak kis hányadát érintik a lakosságnak: az evezős túrákat 6,4, a vitorlázást 5,5, az egyéb vízi sportokat 5,4 százalék említette.

A Vizek Évén belül télen, tavasszal és ősszel elsősorban az egészségturisztikai kínálatot népszerűsítik majd a szakemberek, nyáron viszont az élővizek szerepelnek majd a középpontban. Minden hónapban más régió igyekszik majd bemutatni az egészségturizmushoz kapcsolódó kínálatát: januárban a Nyugat-Dunántúl volt soron, februárban az Észak-Alföld mutatkozott be ilyen szempontból, márciusban a Dél-Alföld következik, áprilisban pedig a Közép-Dunántúl. A késő tavasz és a kora nyár érthetően a Balatoné és az élővizeké, országszerte. Ősszel és télen pedig ismét a gyógyforrásoké, gyógyiszap lelőhelyeké, termálfürdőké, a szakkezeléseké és a wellness szállodáké a főszerep.

Még többen kipróbálnák ezeket az élményeket, ha engedné a pénztárcájuk. Ezért július és augusztus kivételével egész évben tart majd az éppen aktuális régióban a „hármat fizet, négyet kap” szállásakció és fürdőbelépő kedvezmény. E tekintetben is végeztek felmérést: a megkérdezettek szerint igazán a 39 százalékos kedvezmények lennének vonzóak, de sokan beérnék 25 százalékkal is. A kedvezményes üdülési ajánlatokra óriásplakátok is felhívják majd a pihenni vágyók figyelmét.

A wellness szolgáltatásokat szinte mindenki drágának találja. A hazai tó- vagy folyópartok melletti strandolástól eltekintve valamennyi, vízhez kötődő utazási-pihenési formát költségesnek ítéli meg a magyar lakosság.

Az egyedi arculatú www.vizekeve.hu honlapon minden tudnivaló megtalálható a programokról, szálláslehetőségekről, kedvezményekről.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet egy vízitúra-kiadvánnyal is segít eligazodni a hazai folyók, élővizek nyújtotta kirándulási célpontok, programok között.

A február 28. és március 2. között, a Hungexpón megrendezendő Utazás kiállításon is a Vizek Évéé az egyik főszerep: itt már a régiók, a szállodák és a fürdők prospektusaiból, aktuális ajánlataiból lehet válogatni.

 

Legfrissebb híreinkRSS

További hírek »