Vendéglátóhely.hu

Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely címere

Nevezetes múltú, gazdasági, közlekedési központ helyzeténél fogva forgalmas város.

Nevezetes múltú, gazdasági, közlekedési központ helyzeténél fogva forgalmas város. Kellemes városképével, műemléki épületeivel, kulturális intézményeivel, népművészetével, fürdőjével a környék helyi idegenforgalmi központja.

LÁTNIVALÓK :

Tornyai János Múzeum: A Sándy Gyula által tervezett préstéglás épületben található. Állandó régészeti és néprajzi kiállítással és időszakos képzőművészeti kiállítással várja a látogatókat.

Strandfürdő: Az 1097 m-ről feltörő 1300 litert adó alkáli-hidrokarbonátos hévíz 42 °C hőfokú. Az egyik medence végét Medgyessy Ferenc debreceni Vénusza díszíti. A hátsó medencék mellett Ferenczy Béni Vízbelépő alkotása látható. A helyi sportélet szerves részét képezi, mely a város szívében, nagy kiterjedésű, ligetes, parkos környezetben terül el.

Szeremlei Sámuel szobra: Stremeny Géza alkotása 1968-ból való. A város református papja a város történetírója is, öt kötetben írta meg Vásárhely históriáját.

Református öregtemplom: 1713-22 –között épült barokk stílusban. Órája és négy harangja közül az egyik az ecsedi Rákóczi kastélyból került ide 1725-ben. Az 1742-ben emelt lőréses kerítés egy darabját megőrízték.

Görög keleti templom: Késő barokk stílusban épült. Belgrád török uralom alóli fölszabadulása után ide települt görög, szerb és román kereskedők építették. Kívül a falban több sírkő, bennt szép ikonosztáz és Mária-trón látható.

Csúcsi fazekas ház: Vékony Sándor fazekas népművész házában nyitották meg 1974-ben. A műhely úgy maradt ahogyan félévszázadon át, mestere használta.

Csomorkányi templomrom: 1596-ban a török hódoltság alatt pusztult el, majd a templom romjait 1908-ban javították és erősítették meg.

Kopáncsi tanyamúzeum: Kovács Jenő tanyáját 1975-ben alakították át múzeummá. Az 1887- táján épült tanya az 1920 körüli állapotot tükrözi.

Emlékpont: Az Emlékpont elsőként Magyarországon egy város történetén keresztül mutatja be, hogy mit jelentett az itt élők számára az 1945-től 1990-ig tartó „szocialista” korszak. A látványos és magával ragadó 800 négyzetméteres kiállítás 9 terme a legkorszerűbb múzeumi eszközökkel került berendezésre. Az intézmény 81 férőhelyes előadóterme konferenciáknak, filmbemutatóknak és előadásoknak ad otthont.KÖZLEKEDÉS:

Két vasúti fővonala van a városnak, éspedig Szolnok-Hódmezővásárhely-Makó és a Szeged-Hódmezővásárhely-Békéscsaba vonal. Közúton az 5 sz. Budapest-Szeged főútból Kiskunfélegyházán kiágazó 451 sz., majd Szentesről a 45 sz. főútról, valamint Szegedről Békéscsaba felé vezető 47 sz. főúton közelíthető meg. Autóbusz-forgalom a környező községekkel, városokkal közvetlen járatok Budapestről, Szegedről, Makóról, Szentesről.

Étterem

Fogadó - Csárda

Pub

Strand

Képek