Vendéglátóhely.hu

Hollókő

Hollókő címere

Festői fekvésű mezőgazdasági és üdülőhelyi jellegű község a Cserháti-hegységben. Kiemelkedő néprajzi, népművészeti jelentőségű község.

Festői fekvésű mezőgazdasági és üdülőhelyi jellegű község a Cserháti-hegységben. Kiemelkedő néprajzi, népművészeti jelentőségű község. Gyakran nevezik az ország legszebb községének amihez az épületek szépsége mellett a falu fekvése is hozzájárul. A lakóházak jellemzője az alájuk épített pince amelynek bejárata többnyire az utca felől van és így a házak szinte emeleteseknek látszanak. Az elragadóan szép jellegzetesen előreugró tetőzetű hollókői házak mögött magasodó hegyen áll Nógrád megye legépebben maradt várromja. A faluból kellemes sétaúton közelíthető meg a vár. Nagy kiterjedésű erdők borítják a tájat, népszerű turisztikai célpont.

LÁTNIVALÓK:

Védett falurész: Hollókő legnagyobb nevezetessége az ófalu nagy részére kiterjedő 55 védett épületet magába foglaló falurezervátum.

Falumúzeum: Háromhelyiséges régi épület. Elől nincs tornáca, egyébként a falu többi házára emlékeztet. A pitvarban látjuk a főzés a házimunka emlékeit, érdekes a füst elvezetésére szolgáló indófni.

Vár: Jellegzetes belső tornyos vár, amelyben a belső vár egy falszorosokon és kapukon keresztül vezető szakaszolható úton közelíthető meg. Aránylag éppen megmaradtak a külső várfalak, magasan állnak a belső vár impozáns falai, az egykori palotaszárny pedig több emelet magasan megmaradt csak úgy mint az ötszögletű öreg torony. Láthatók az alsó és a belső vár ciszternájának maradványai néhány eredeti kőfaragvány is. Szép kilátás nyílik innen a környékre.

Tájvédelmi körzet bemutató háza: 1977-ben létesült, 141 hektár területen hazánk legkisebb tájvédelmi körzete. Célja a védett faluközpont és a vár megőrzésén kívül a várat övező hagyásfás legelő tájképi sajátosságainak és a falut övező nadrágszíj-parcellás művelési rendszernek és a későbbiekben a hagyományos növényfajtáinak bemutatása.

Katolikus templom: a múlt század végén épült, fatornyos épült, amely azonban szintén követte a hagyományokat méreteivel, elhelyezésével, tereinek kapcsolódásával. A rekonstrukció során ismét zsindellyel fedték be, a részletek eredeti szépségének visszaállítása mellett értékes régi tárgyak kerültek a templomba.

"Hollókő gyöngyszem, éke a Világörökségnek.
Szerényen, mint kagylóban a gyöngy pihen a Cserhát dombjainak ölén."

Étterem

Képek