Vendéglátóhely.hu

Jósvafő

Jósvafő címere

Putnoktól északra, a csehszlovák határ mentén fekvő település.

Putnoktól északra, a csehszlovák határ mentén fekvő település. Az észak-borsodi karsztvidék legnagyobb barlangjának, a Baradlának nyugati, illetve keleti végén kialakult két üdülőhely jellegű községet nemcsak nemzetközi hírű barlang köti össze, hanem az idegenforgalom természetes áramlás vonala is. A két község és a környékükön feltárt látnivalóival, természeti érdekességeivel, a kirándulásokra igen alkalmas táj szépségeivel egyre több hazai és külföldi vendéget vonz. Az Aggtelek-Jósvafő környéki karsztvidéken kialakult barlangvilág Európa legnagyobb cseppkőbarlang-rendszeréhez tartozik, amely a névadó községek területén messze túl nyúlik nemcsak a környékbeli községek vidékeire, hanem a magyar-szlovák határon túlra is. Az itteni karszthegyek kialakulása 200-500 millió évvel ezelőttre tehető. Az őstenger vízéből hatalmas tömegű mészkő üledékek rakódtak le, és főként ezekből épületek fel. Az ilyen mészkőhegységekben kialakult barlangokat a föld alatti patakok, folyók vízének oldó hatása hozta létre. Az alászivárgó karsztvíz a barlangok üregeit cseppkőképződményekkel fokozatosan kitölti. Jelzett turistautak vezetnek az idegenforgalmi központtól, a Béke-barlanghoz, az égerszögi Szabadság-barlanghoz. Távolabbi kirándulásként kedvelt célpont a Lófej forrás, a Kecső-völgy. Aggtelek környékének érdekes, Észak-Magyarországon ritkaságszámba menő növénye az árvalányhaj, amely a karszti sziklákon nagy tömegben tenyészik.

LÁTNIVALÓK:

Barlangmúzeum Aggtelek: Aggtelek és a Baradla történetét bemutató kiállítás, továbbá kövületek.

Református templom Aggtelek: Késő román, 1785-ös átalakítással, középkori kerítőfallal. Déli oldalon van az egykori, ma befalazott bejárat, két oldalán 1-1 román kori ablak. A 24 méter magas egyedülálló harangtorony, XVIII. századi, 1802-1804-ben és 1926-ban megújítva, 1,5 mázsás harangját Wierd György öntötte 1654-ben Eperjesen.

Római katolikus templom Jósvafő: Középkori alapokon 1793-1794-ben péült, késő barokk, kerítőfallal. Festett famennyezetének 84 kazettájából a nyugati rész 1734-ben, a keleti 1794-ben készült.

KÖZLEKEDÉS:

Szendrőtől vagy Putnokról közelíthető meg Aggtelek. Budapestről, Miskolcról autóbusszal érhetjük el a települést.

Vendégház

Magánszálláshely

Képek