Vendéglátóhely.hu

Kaposvár

Kaposvár címere

Somogy megye székhelye, a Kapos folyó partján fekszik.

Északon szántóföldekkel borított dombok terülnek el, dél felöl kiemelt rögök pereme tekint le a folyóra, amelyek mögött szőlő, gyümölcsösök, facsoportok, s azokon túl erdőségek húzódnak. Kaposvárról négy irányba vezet vasútvonal, s közútjai révén a város közvetlen kapcsolatban van Dél-Dunántúl minden fontosabb vidékével. A Balaton irányában fontos átmenő forgalmat bonyolít le.

LÁTNIVALÓK:

Csiky Gergely Színház: 1911-ben épült, látványos, szecessziós stílusú épület. Körülötte virágos park terül el.

Kaposvári Galéria: Időszerű képzőművészeti kiállítások bemutatóterme.

Első világháborús emlékmű: A kaposvári volt 44-es gyalogezred bronz emlékműve.

Kunffy-ház: Egyemeletes, hattengelyes, kora eklektikus épület, 1860-ból való. Ebben a házban élt egy ideig Kunffy Lajos festőművész.

Roboz István-emléktábla: Az emléktábla Roboz István (1828-1916) írónak, újságírónak állít emléket. 1883-ban ő alapította a „Somogy” című hetilapot. 1892-től haláláig ebben a házban lakott. Roboz István a 48-as szabadságharc idején Noszlopy Gáspár titkára volt. Ő írta a Kossuth imája címmel ismert szöveget a kápolnai csatában elesettek emlékére.

Római katolikus templom: 1737 és 1744 között épült, két homlokzati toronnyal. Ezt megelőzően vályogtemplom állt a helyén. 1886-ban Tandor Ottó neoromán stílusban átalakította, s ma a templomot egy nagyobb, négy kisebb fiatorony és két még alacsonyabb tornyocska ékesíti. Jellegzetes része a lépcsőzetesen kialakított előtér.

Mária-oszlop: Egyetlen fertőrákosi mészkőből faragott szobor. A toponári városrészből került mai helyére. A Toponári rokokó Madonna néven is ismert szobrot a Festetics család emeltette az 1770 körüli években.

Csokonai Vitéz Mihály szobra: A bronz mellszobor Fritz János alkotása.

Somogyi Képtár: Időszaki képző- és iparművészeti kiállítások bemutatóterme.

Rippl-Rónai József szobra: Szépen parkosított környezetben látható Rippl-Rónai József (1861-1927), Kaposváron született kiváló festőművész ülőszobra, Medgyessy Ferenc alkotása.

A vár romjai: A Kapos folyó árterében épült hajdani várnak ma már csak a romjai vannak meg. A várat nem annyira fala védték, inkább a körülötte elterülő mocsár és ingovány. A török 1555-ben foglalta el, s 133 éven át uralta. Később Bécs parancsára a még álló falakat is le kellett rombolni. A maradványok 1931-ben kerültek először felszínre. Kaposvár középkori életének ez a fontos emlékét később feltárták, majd konzerválták, a környéket parkosították.

Vaszary-ház: Itt született 1867-ben Vaszary János festőművész. A ház falán emléktábla. A házban rendezték be a festő életművét bemutató állandó kiállítást. Vaszary János Székely Bertalan tanítványa volt, majd Münchenben és Párizsban tanult. Képein mind a szociális mondanivaló, mind az első világháború okozta szenvedés drámai erőivel jelenik meg. Alapító tagja volt a haladó művészeket tömörítő Képzőművészek Új Társasága (KÚT) nevű egyesületnek. A budapesti Képzőművészeti Főiskola tanáraként halt meg 1937-ben.

KÖZLEKEDÉS:

Kaposvár vasúti csomópont, vasútállomással és Kaposvár közvágóhíd, Kaposvári Textilművek vasúti megállóhelyekkel. Közvetlen vasúti összeköttetése van Dombóváron át Budapesttel, a Budapest-Pécs fővonal felhasználásával és Gyékényesen át Zagreb-Rijeka-Veneziával, ahova Budapesttől Kaposváron át közvetlen nemzetközi gyorsvonat közlekedik. Számos távolsági autóbusz-járat indul a megye községei, idegenforgalmi tekintetben fontos célpontjai felé.

Étterem

Szálloda

Panzió

Fogadó - Csárda

Vendéglő

Pizzéria

Pub

Lovarda

Gyógyszálló

Képek