Vendéglátóhely.hu

Kazár

Kazár címere

Kazár község Nógrád megye északkeleti részének egyik legérdekesebb, legjelentősebb települése.

Kazár község Nógrád megye északkeleti részének egyik legérdekesebb, legjelentősebb települése. A község gazdag hagyományokkal rendelkezik a folklór és a népművészetek területén. Megtalálhatók a palóc népi építészet szórványos emlékei, a palóckontyos parasztházak, melyek felújítva eredeti szépségükben díszítik a falu központját.
A káprázatos gazdagságú és szépségű népviselet folklór hagyomány országos, sőt, nemzetközi hírűvé tette a községet. A fiatalasszonyok nagyrózsás ünnepi főkötővel, sokszoknyás piros vállkendő bőgangás megjelenésével, a palóc szobák hímzett párnahegyeivel, az ősi fonó-szövő eszközök játékos használatával, még ma is találkozhatunk a tájházban, valamint a Bokréta és Zsivajgó táncegyüttesek fellépésén. Az idősebb asszonyok gyönyörű kazári babákat készítenek.
A település keleti szélén földút vezet Mátraszele irányába. Ezen a földúton juthatunk el a védett értékekhez, mely a két település közötti hegygerinc déli oldalán egy növényzet nélküli, riolittufával borított mélyen barázdált felszín. A miocén vulkánosság során, mintegy 20 millió éve került felszínre. Feltehetően a Mátra vulkáni kitöréseinek az anyaga.

LÁTNIVALÓK:

Szent Ilona templom: A Szent Ilona tiszteletére felszentelt templomnak nyilván voltak már papjai Bellay plébános előtt, hisz működéséről 1674-es okirat árulkodik. A törökök után, Kazáron is csak az üres templom maradt, a falu is teljesen leégett. Bellay János hozatta rendbe a templomot és fából új plébániaházat építtetett. Szuhányi József lett Kazár plébánosa 1781-től 1794-ig. Nevéhez fűződik a mai tágas plébániaépület és a templom mai épületének végleges felépítése. Tornya 1895-ből való, a templom falai a szentélyben és a hajó keleti oldalán feltehetőleg egy őrségi, 1398-as templom falmaradványait rejtik. Kazár plébánosa 1985-1994 között Baffi István volt, őt követte Dóka Tamás, aki szorgalmazta a Szabó István-mellszobor felállítását.

KÖZLEKEDÉS:

Megközelíthető személyautóval Salgótarjántól és a 21-es számú főközlekedési úttól 7 kilométerre, valamint autóbusszal a környező településekről.

Vendégház

Ifjúsági Turistaszállás

Képek