Vendéglátóhely.hu

Kékestető

Magyarország legmagasabb fekvő klimatikus gyógyhelye, Mátraházától 3,5 km-nyire.

Hazánk legmagasabb csúcsa az 1015 m-magas Kékestető, ahol a természeti adottságok igen kedvezőek, az őszi és a téli hónapokban aránytalanul több a napsütéses órák átlagai itt mint az ország többi részén. Kilátótorony jelenleg nincs a Kékesen, de fel lehet menni a Távközlési Kutató Intézet nyolc emelet magas tornyában, ahonnan igen szép kilátás tárul a szemlélő elé. A kilátás azonban torony nélkül is lenyűgöző, hazánkban a maga nemében páratlan. Délen az Alföld felé nyílik tágas panoráma, körül a Mátra hegyvonulatai tárulnak fel, rajtuk túl pedig Keleten a Bükk, nyugaton a Karancs hegység, észak felé pedig a szlovák hegyek magasodnak, a háttérben tiszta időben a magas Tátra is jól látszik. Két sílesikló pálya indul a Kékestetőről, az egyik Mátraháza felé halad a másik pedig északi irányban.

LÁTNIVALÓK:

Jelkő: Az ország legmagasabb pontján építészetileg szerény környezetben elhelyezett hatalmas kő emlékeztet arra, hogy az ország legmagasabb pontján 1015 m-re a tengerszint felett járunk.

Tévétorony: emeletén kilátó létesült amely lifttel vagy gyalog közelíthető meg.

Strandfürdő: a szanatórium kertjében strandfürdőt találunk, vize meglehetősen hideg, használata a betegek számára éppen emiatt nem is igen ajánlott.

Fogadó - Csárda

Képek