Vendéglátóhely.hu

Keszthely

Keszthely címere

A Balaton-vidék legnagyobb települése, a Balaton fővárosaként is emlegetik.

Üdülőhellyé nyilvánított, történelmi és kultúrtörténeti vonatkozásokban, műemlékekben, kulturális intézményekben gazdag város, a keszthelyi járás székhelye. Tája változatos, Balatoni fürdőhely volta mellett igen nevezetes kirándulóvidék központja is, közvetlen közelében húzódik a nagy kiterjedésű Keszthelyi-hegység, szomszédságában van Hévíz, rövid kirándulással közelíthető meg Fenékpuszta római épületmaradványai, valamint az ország egyik legismertebb természeti rezervátuma, a Kisbalaton. Patinás, régi fürdőhely, amely jelenleg is nagy ütemben fejlődik, idegenforgalmi létesítményei számos hazai és külföldi látogatót vonzanak. Egyike a legkorszerűbben kiépült balatoni üdülőhelyeknek.

LÁTNIVALÓK:

Festetics-kastély: A déli szárny 1745 körül épült, barokk stílusban. Az újabb épületrészek 1883-1887 között készültek, a messzire látható, Keszthely városképében jellegzetes szerepet betöltő toronnyal együtt. A kastély régi szárnyában található a Helikon könyvtár, amelyet Festetics György alapított a XVIII. század végén. A közel 8000 kötetes könyvtár hazánk legnagyobb, teljes egészében ránk maradt főúri gyűjteménye, amely számos ritkaságot őriz. Az empire jellegű könyvtár tölgyfa berendezéseit Kerbl János készítette 1801-ben. A könyvtárhoz csatlakozó múzeumban számos nagy értékű szobrot, festményt, bútort találhatunk. A szép épülethez csatlakozó park sétányai mentén látható szobrok Goldmark Károlyt és Csokonai Vitéz Mihályt ábrázolják.

Georgikon majormúzeum: Az egykori tangazdaság majorjában 1827-ben épült magtár épületében kapott helyet a régi mezőgazdasági eszközök kiállítása. Római katolikus plébániatemplom: A XIV. században épült, gótikus stílusban, de a templom tornya jóval újabb. Építtetője Laczkffi István nádor volt. A törökök idején a templom erődként működött. A szentélyben látható az alapító sírköve, vele szemben Festetics Kristóf késő barokk síremléke. Az 1974 évi műemléki feltárás során igen szép és értékes XIV-XV. századi freskókra bukkantak. 1386-ban a templomhoz északról csatlakozó ferences kolostort emeltek barokk stílusban. A rendház földszintjén 1808-tól gimnázium működött, falai között tanult Batsányi János is. A templom déli falaihoz kapcsolódó romkertben volt végvár maradványai láthatók.

Pethő-ház: Az 1400-as évek végén építette a Pethő család. A város talán legrégebbi lakóháza, amely mai barokk megjelenését, árkádos, boltíves belső homlokzatát a XVIII. században kapta. 1830-ban e házban született a világhírű zeneszerző, Goldmark Károly.

Balaton Múzeum: Kiállításain bemutatják a város történetét, a Balaton geológiai viszonyait, növény és állatvilágát, a lakosság hajdani foglalkozásait, a régi betyárvilág érdekes emlékeit. Külön teremben képzőművészeti kiállítás található, amely a táj szülöttjének, Egry Józsefnek alkotásait mutatja be.

KÖZLEKEDÉS:

Keszthelyen áthalad a Balatonszentgyörgy-Keszthely-Tapolca vasútvonal, a nyári idényben közvetlen vonatok Budapestről. Áthalad a városon a 71. Sz. főút és itt ágazik ki a nyugat felé vezető 75. Sz. főút. Autóbusz-közlekedés a környező balatoni fürdőhelyekkel, közvetlen járatok Sümegre, Devecserre, Pápára, Zalaegerszegre, Kaposvárra, Nagykanizsára, Veszprémbe, Budapestre, Tatabányára, Hévízre.

Étterem

Szálloda

Panzió

Vendégház

Apartman

Magánszálláshely

Vendéglő

Borozó

Pincészet

Kávézó - Presszó

Strand

Gyorsétterem

Gyógyszálló

Képek