Vendéglátóhely.hu

Kiskunfélegyháza

Kiskunfélegyháza címere

Hagyományos mezőgazdasági központ, újabban erősen iparosodik.

Hagyományos mezőgazdasági központ, újabban erősen iparosodik. A Kiskunság gazdasági és kulturális centruma. Termálfürdőjét a környékből sokan felkeresik, kellemes városképe, alföldies stílusú műemlék épületei vonzó látnivalót nyújtanak.

LÁTNIVALÓK:

Városi fürdő: Ívelt alaprajzú épület, Morbitzer Nándor alkotása. Hozzá csatlakozik a városnak és környékének kedvelt üdülőközpontja a 47°C hőmérsékletű hévíz által táplált strandfürdő.

Szent István templom: Neoreneszánsz stílusú épülete kéttornyú, amelyet Pártos Gyula tervezett és építtetett 1872- és 1880 között.

Kiskun Múzeum: Barokk épülete 1753-ban a kiskun kapitányság székházául épült. 1794-ben emelettel bővítették. Az 1902-ben alapított múzeum 1939-ben költözött ide. A kapitányság egykori börtöne az udvari szárnyban ma börtönmúzeum. Bemutatja az alföldi betyárvilág emlékeit. Az udvaron 1962-ben állították föl újból Pajkos Szabó Istvánnak a Mindszent út mellett 1830 körül épült, négyvitorlás szélmalmát. Körülötte egyházművészeti, szakrális népi alkotásokat láthatunk.

Hattyúház: A timpanonjában hattyúval díszített, klasszicista épületet vendéglő és mészárszék számára a város költségén Mayerhoffer János építette 1820-ban, Petrovics István ezt bérelte 1822-től társával, 1824-től 1830-ig pedig egymaga. 1965 óta Petőfi Sándor Városi Könyvtár.

Petőfi-szobor: Köllő Miklós alkotását 1899-be Segesvár főterén állították föl, majd a román betörés után, 1916-ban Budapestre Mentették. A szobor Tulajdonjogát a költő születésének cenenáriumára, 1922-re Félegyháza magának harcolta ki.

Sarlós Boldogasszony templom: 1744-1745 között épült barokk stílusban. Tornya rászakadt a mennyezetre, ezért az új tornyot 1770-ben a templom elé építették. Szép sisakját 1885-ben újították föl. A templomot 1803-ban bővítették, majd 1904-ben oratóriumokkal bővítették és teljesen felújították. A szószék és a mellékoltárok rokokó, a keresztelőkút copf, a főoltár klasszicista jellegűek. Ennek a templomnak márványkorlátjához fagyott oda 1888 karácsonyán a lyukas cipőjű Móra Ferenc talpa.

Móra Ferenc szülőháza: 1972 óta emlékmúzeum .

Kalmár Kápolna: Benne nyugszik az utolsó kiskun kapitány, Kalmár József. Özvegye családi sírboltul emelte 1890-ben.

Móra szobor: Istók János alkotását 1956-ban leplezték le.

Róma katolikus plébánia: 1755-ben, barokk stílusban épült. Udvarán az ősi parókia 1743-ból maradt fönn.

KÖZLEKEDÉS:

Áthalad a városon a Budapest – Cegléd - szegedi vasúti fővonal, innen indul ki a Kiskunfélegyháza – Kiskunhalas - Baja fővonal és a Szolnok, valamint Orosháza felé haladó szárnyvonal. A környék főútvonala a Budapest - Szegedi 5. Sz. főút, amelyből Kiskunfélegyházáról ágazik ki a Csongrád és Szentes felé tartó 451. Sz. út és a Kiskunmajsa, Kiskunhalas felé vezető út. Autóbusz forgalom a környező városokkal, községekkel, közvetlen járatok Szabadkáról, Budapestről, Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Makóról, Szentesről, és Mezőhegyesről.

Étterem

Panzió

Képek